Buitenland

Nederlander omgekomen bij busongeluk

Bij een ernstig ongeval met een bus met Nederlandse en Belgische toeristen in Zuid–Frankrijk zijn zaterdagochtend vroeg twee passagiers om het leven gekomen. Een inzittende raakte zwaar gewond en 23 personen liepen lichtere verwondingen op. Van vijf personen is de aard van het letsel nog niet bekend.

Redactie digitale media
9 July 2005 08:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

Het ongeval gebeurde rond 04.00 ’s ochtends op de A9 ter hoogte van de plaats Bessan. De dubbeldeks touringcar raakte van de weg en kantelde vervolgens. In het voertuig zaten 69 personen, onder wie de twee chauffeurs en een hostess. De passagiers, voor het overgrote deel Nederlanders, waren op weg naar de Spaanse plaatsen Calella en Malgrat de Mar. Ze hadden hun vakantie geboekt bij de reisorganisatie Solmar Tours. De touroperator had de bus ingehuurd van het Belgische bedrijf Buspartner.

Volgens de alarmcentrale Mondial Assistance kwamen door het ongeval een 11–jarig Belgisch jongetje en een 40–jarige Nederlander om het leven. De lokale autoriteiten zetten meteen na het ongeluk een veldhospitaal op langs de kant van de weg. De gewonden werden later overgebracht naar ziekenhuizen in Montpellier, Sète en Béziers. De overige passagiers werden ondergebracht in een sporthal in de buurt.

De Franse politie hield de uit België afkomstige chauffeur van de bus zaterdagochtend aan omdat hij wordt verdacht van dood door schuld. De Franse autoriteiten denken dat de man achter het stuur in slaap is gevallen. De directeur van Solmar Tours, R. Engelen, acht dit echter hoogst onwaarschijnlijk omdat de man nog maar twintig minuten achter het stuur zat. „De twee chauffeurs hadden elkaar vlak voor het ongeval afgewisseld”, aldus Engelen. „Ze deden dat tijdens een stop voor ze een tolweg opreden. De chauffeur heeft tegen zijn baas verklaard dat hij moest uitwijken voor een personenauto die een gekke manoeuvre maakte”. Volgens de directeur van Solmar was de man ongeveer tien jaar als chauffeur in dienst bij Buspartner.

De inzittenden van de bus komen uit verschillende delen van Nederland en België. De bus vertrok vrijdag vanuit Nederland, waarbij de reizigers tijdens stops in Maarheeze, Nederweert en Maastricht instapten.

Alarmcentrale Mondial Assistance stuurde zaterdagochtend een medisch team van twee artsen, twee verpleegkundigen en twee hulpverleners naar Frankrijk om de gewonden te helpen. „We maken ons geen zorgen over de medische hulp die de gewonden in Frankrijk krijgen omdat die van prima niveau is, maar het is belangrijk dat mensen hun verhaal ook in hun eigen taal kwijt kunnen”, aldus een woordvoerster van Mondial. Het team kwam vroeg in de middag in Frankrijk aan.

Ook opende de centrale een speciale telefoonlijn voor familieleden en vrienden van reizigers die betrokken waren bij het busongeluk. Bezorgde achterblijvers kunnen bellen met 020–5618888. De alarmcentrale kreeg binnen enkele uren tijd honderden telefoontjes van bezorgde mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer