Dodental aanslagen Londen boven de 50
Het dodental van de aanslagen op drie metro’s en een dubbeldekker in Londen is opgelopen tot boven de vijftig. Dat aantal zal vrijwel zeker nog verder stijgen. De Britse autoriteiten zijn begonnen met een klopjacht op de daders, die waarschijnlijk moeten worden gezocht in radicaal-islamitische kring.
De Britse premier Blair is vrijdagavond na het einde van de G-8-top in het Schotse Gleneagles weer teruggekeerd in Londen. Op Downing Street hield hij spoedberaad met enkele ministers en andere verantwoordelijke functionarissen over de nasleep van de aanslagen in de hoofdstad.
De hoofdcommissaris van de Londense politie, Sir Ian Blair, zei vrijdagmiddag op een persconferentie dat in de metrotunnel bij Russel Square nog lichamen liggen. Omdat de tunnel op instorten staat, kost het veel moeite om de doden te bergen. Blair zei dat er zeker geen levende slachtoffers meer in de ondergrondse zijn.
Talrijke Britten zijn naarstig op zoek naar familieleden of vrienden die sinds de aanslagen in Londen worden vermist. Bij een speciaal telefoonnummer van Scotland Yard zijn al meer dan 100.000 verontruste telefoontje binnengekomen en de politie poogt in kaart te brengen hoeveel mensen worden vermist, aldus de BBC.
Het aantal mensen dat de aanslag op de dubbeldeksbus op Tavistock Square niet heeft overleefd, bedraagt dertien, zo is vrijdag vast komen te staan. Bij de vier aanslagen zijn ruim 700 mensen gewond geraakt, van wie er 350 in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Van hen verkeren er 22 nog in levensgevaar.
De politie zei geen aanwijzingen te hebben dat zelfmoordenaars een of meerdere aanslagen gepleegd hebben, maar sluit dat ook niet uit. Op enkele van de plaatsen waar de ontploffingen plaatsvonden, zouden sporen van explosieven zijn gevonden. De bommen in de metro zaten waarschijnlijk op de vloeren van drie metrotreinen. Iedere bom bevatte naar schatting niet meer dan 4,5 kilo springstof.
De Britse koningin Elizabeth heeft vrijdag een aantal slachtoffers in een ziekenhuis bezocht om persoonlijk haar medeleven te betuigen. Ze zei in navolging van de Britse premier Tony Blair dat de aanslagplegers er niet in zullen slagen om „onze manier van leven te veranderen.”
De Britse politie krijgt bij het onderzoek hulp van collega’s uit Spanje. Een groep Spaanse politieagenten die gespecialiseerd zijn in de bestrijding van terrorisme komt naar Londen. Ze hebben ervaring opgedaan bij de aanslagen vorig jaar maart in Madrid, die eveneens aan al-Qaida zijn toegeschreven.
Ook de autoriteiten van de Amerikaanse stad New York hebben vier detectives naar Londen gestuurd om te assisteren in het onderzoek naar de aanslagen.
Volgens de Britse media wordt ook onderzocht of geradicaliseerde moslimjongeren bij de terreurdaden betrokken waren. Het zou vooral gaan om Britten en buitenlanders die in trainingskampen van al-Qaida zijn opgeleid en daarna naar Brits grondgebied zijn teruggekeerd. Schattingen over hun aantal lopen uiteen van enkele honderden tot duizenden.
Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur is donderdagavond in het Britse Folkestone opgepakt, omdat hij beweerde een bom in zijn vrachtwagen te hebben. De man maakte de ’bomgrap’ in de terminal van de Kanaaltunnel, meldde de BBC vrijdag.