Buitenland

Gen ontdekt voor rijping houdbare tomaten

Het Amerikaanse onderzoekstation van het Agricultural Research Service (ARS) in Ithaca heeft het gen ontdekt voor het rijpen van tomaat.

Redactie economie
22 May 2002 12:10Gewijzigd op 13 November 2020 23:35

In de toekomst moet het hiermee mogelijk zijn smakelijker tomaten te creëren die goed houdbaar zijn. Reeds bekend was dat ethyleen, een gas dat door planten wordt geproduceerd, de rijping van fruit versnelt. Nu is ontdekt dat het gen RIN hierbij betrokken is. Het gen controleert de activiteit van andere genen en beïnvloedt zowel de ethyleenproductie tijdens de rijping als andere rijpingsprocessen die niet met ethyleen in verband staan.

De ontdekking kan leiden tot een doorbraak naar een betere smaak bij tomaten, die veelal groen en onrijp worden geoogst vanwege de houdbaarheid tijdens transport. Momenteel worden onrijpe tomaten begast met ethyleen, maar dit geeft niet altijd alle karakteristieken van een rijpe, smakelijke tomaat.

De onderzoekers ontdekten dat in normale tomaten ook een mutante vorm van het rijpheidsgen RIN aanwezig is, die rijping blokkeert. Dit gen geeft stevig fruit en kan mogelijk gebruikt worden als een alternatief voor het groen plukken van tomaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer