Buitenland

Haalbaarheidsonderzoek naar reddingsplan voor Dode Zee

Wetenschappers gaan onderzoeken of de Dode Zee, de zoutste en laagstgelegen zee ter wereld, gered kan worden door hem via een kanaal te voeden met water uit de Rode Zee. De zee, die ligt ingeklemd tussen Israël, Jordanië en de Westelijke Jordaanoever, verdwijnt langzaam als gevolg van verdamping en de omleiding van Israëlische en Syrische rivieren.

AP
7 July 2005 20:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:44

De Wereldbank informeerde de betrokken landen donderdag dat er genoeg donorlanden zijn gevonden om de haalbaarheidstoets voor het reddingsplan van de Dode Zee te financieren. De haalbaarheidstoets kost naar schatting 12,6 miljoen euro en moet uitwijzen wat de ecologische en sociale gevolgen van het reddingsplan zouden zijn voor de regio. De toets moet in 2008 afgerond zijn.

Het waterpeil in de Dode Zee daalt met een meter per jaar. Als die trend doorzet, zal de zee binnen vijftig jaar geheel zijn verdwenen. Het reddingsplan voorziet in een driehonderd kilometer lang kanaal tussen de zeeën. Door het hoogteverschil van vierhonderd meter zal het water uit de Rode Zee automatisch naar de Dode Zee stromen. Het project zal, als het doorgaat, zeker 840 miljoen euro gaan kosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer