VS: Geen aanvalsplan voor Irak
President George W. Bush van de Verenigde Staten heeft opnieuw benadrukt dat er geen plannen klaarliggen voor een aanval op Irak. Wel wil hij tijdens zijn rondreis Europese leiders informeren over het gevaar dat Saddam Hussein vormt.
Bush zei dit dinsdag in een interview met de Duitse televisie. Woensdag is hij zijn tour door Europa in Berlijn begonnen.
„Ik heb geen militaire plannen op mijn bureau liggen, maar ik bekijk alle opties, in nauw overleg met onze bondgenoten. Het is een gevaar dat we serieus moeten nemen. We kunnen het beter nu serieus nemen”, aldus Bush aan de vooravond van zijn rondreis die hem naar Duitsland, Rusland, Frankrijk en Italië voert.
In een apart vraaggesprek met het Duitse dagblad Frankfurter Allgemeine Zeitung prijst Bush de steun van de Amerikaanse bondgenoten in de strijd tegen het terrorisme. In het artikel zegt hij ook dat deze strijd nog lang niet is gestreden.
Voormalig directeur van de Amerikaanse geheime dienst CIA, James Woolsey, zei in de Berlijnse krant Die Tageszeitung van woensdag dat het sturen van wapeninspecteurs naar Irak geen zin heeft. De VN heeft volgens hem nauwelijks kans iets uit te zoeken, omdat een groot deel van de biologische en chemische wapensystemen in mobiele laboratoria of burgerinstellingen zijn verborgen.
Woolsey is op dit moment als deskundige verbonden aan het Pentagon. Hij noemt de hoop die Europese staten op de wapeninspecteurs hebben gevestigd „dromerij.” Hij waarschuwt voor het steeds maar weer uitstellen van een aanval op Irak. Begin juli gaan de VN en Irak in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen verder onderhandelen over de mogelijke terugkeer van wapeninspecteurs.
Tienduizenden demonstranten protesteerden dinsdag in Berlijn tegen een uitbreiding van de strijd tegen het terrorisme door de Verenigde Staten. De demonstratie kwam een dag voor het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Duitsland.
De demonstranten wandelden vreedzaam over Unter den Linden naar de Alexanderplatz, waar een protestbijeenkomst werd gehouden. Er waren 10.000 agenten ingezet om de menigte in bedwang te houden. De organisatie van de protestactie zei dat het aantal deelnemers 100.000 bedroeg, maar de politie hield het op „enkele tienduizenden.”
Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer waarschuwde de demonstranten om vreedzaam actie te voeren. „Anders gaan er geen inhoudelijke boodschappen de Atlantische Oceaan over, maar anti-Amerikaanse beelden die in niemands belang zijn”, aldus de minister.
De demonstratie was georganiseerd door een koepelorganisatie van groeperingen tegen de globalisering, de ”As van de Vrede”. Met de naam werd benadrukt dat het protest is bedoeld tegen het Amerikaanse veiligheidsbeleid, dat zich onder meer richt tegen de ”as van het kwaad”. Bush gebruikte die omschrijving om landen die massavernietigingswapens ontwikkelen aan te duiden: Irak, Iran en Noord-Korea.
De Britse premier Tony Blair pleitte dinsdag voor verbetering van de Europese relatie met de Verenigde Staten. Dat zei hij in een interview met de Britse krant The Times. Dezelfde krant schreef dinsdag dat het bezoek van de Amerikaanse president de transatlantische relatie niet ten goede zal komen. Bush zal namelijk steun vragen voor zijn strijd tegen Irak, maar Europa is tegen een militaire aanval op dat land.
De onvrede met het beleid van de conservatieve Bush komt niet alleen uit linkse hoek. Sinds Bush Irak, Iran en Noord-Korea tot de ”as van het kwaad” rekent, is er een felle strijd ontbrand tussen Europese en Amerikaanse politici. Sommige politici in de VS nemen Europa niet serieus, zegt Blair. In de EU klinken ook stemmen dat de VS te veel op eigen houtje opereert.
Blair bestrijdt deze kritiek en zegt dat de relaties van Bush met de afzonderlijke Europese leiders goed zijn. Verder benadrukt Blair dat er nog altijd meer overeenkomsten dan verschillen zijn. De transatlantische spanningen berusten negen van de tien keer op een misverstand, aldus de premier.