Wateroverlast treft delen van Europa
Delen van Europa hebben afgelopen weekeinde en maandag veel last ondervonden van zware onweersbuien en de daarmee gepaarde overvloedige neerslag. Rivieren liepen buiten hun oevers, huizen overstroomden, bruggen raakten beschadigd, straten kwamen blank te staan. Minstens twaalf mensen overleefden het natuurgeweld niet. Vooral Zuidoost–Europa werd zwaar getroffen door de slechte weersomstandigheden.
De Bulgaarse autoriteiten riepen maandag in verscheidene regio’s de noodtoestand uit. De hoeveelheid neerslag die er de eerste dagen van juli viel, was meer dan wat er gemiddeld in een hele maand valt, aldus meteorologen. Het dodental in het balkanland als gevolg van de hevige onweersbuien steeg tot vijf. Twee van de slachtoffers werden afgelopen weekeinde getroffen door bliksem. De anderen verdronken. Verscheidene personen in het noordoosten van het land worden nog vermist. Aardverschuivingen en overstromingen ontregelden het verkeer, de elektriciteitsvoorziening en communicatielijnen.
In het zuiden van buurland Roemenië is de situatie niet veel beter. Vier mensen verdronken afgelopen weekeinde in hun huizen. Drie anderen werden getroffen door bliksem. De overstromingen breidden zich verder uit. De regio ten oosten van de industriestad Craiova is bijzonder zwaar getroffen. Meteorologen voorspellen voor de komende dagen nog meer neerslag.
In het Europese deel van Turkije hebben mensen eveneens te kampen met overvloedige regenval. Maandag liepen na hevige slagregens bijna zeshonderd woningen en kantoren onder. Twee rivieren traden buiten hun oevers. Wegen overstroomden waardoor een verkeerschaos ontstond in de twaalf miljoen inwoners tellende stad.
Onweer, hagel en windstoten tot 116 kilometer per uur zorgden maandagmiddag voor veel overlast in Zwitserland. Het verkeer kwam op enkele plaatsen volledig vast te staan en door blikseminslag liep het treinverkeer vertragingen op. Het noorden van Zwitserland werd getroffen door hagelstenen zo groot als kersen, aldus de Zwitserse televisie.
België en Noord–Frankrijk kregen net als Nederland een gigantische hoeveelheid water te verwerken. Slachtoffers vielen daarbij niet. Bij het Noord–Franse Arras moesten maandag vier campings worden ontruimd vanwege hevig onweer. De ongeveer tweehonderd campinggasten zijn ondergebracht in sporthallen en gebouwen van gemeentelijke instellingen.
Zware wolkbreuken hebben sommige wegen en spoorlijnen rondom Lille en in andere delen van de departementen Nord en Pas de Calais onbegaanbaar gemaakt. Op de snelwegen van Lille naar Duinkerken en richting België stonden kilometerslange files. De brandweer ontving duizenden meldingen van ondergelopen kelders en woningen. In Hazebrouck moesten dertig mensen worden geëvacueerd omdat het water in de straten tot borsthoogte stond.
Het westen van Vlaanderen kreeg in de nacht van zondag op maandag zware klappen. Op sommige plaatsen viel 91 millimeter binnen 24 uur. Politie en brandweer kregen duizenden meldingen binnen van ondergelopen huizen en andere problemen. Onduidelijk is of de verzekeraars alles vergoeden. De bewoners van huizen met schade hopen dat de Belgische regering de overstromingen erkent als ramp. Dat zou betekenen dat ze recht hebben op vergoeding van een deel van de schade. Anders moeten ze alles zelf betalen.