Senaat VS aanvaardt vrijhandelsakkoord met Midden–Amerika
De Amerikaanse Senaat heeft donderdagavond ingestemd met een vrijhandelsovereenkomst met Midden–Amerika. Over de overeenkomst, CAFTA, bestonden grote bedenkingen. Tegenstanders in de Senaat werden persoonlijk benaderd door president George Bush en de regering heeft concessies gedaan om tegemoet te komen aan de belangrijkste bezwaren betreffende arbeidsrechten en de suikerindustrie. Behalve 43 Republikeinen en één onafhankelijke senator stemden tien Democraten voor ratificatie van het vrijhandelsakkoord dat de Amerikaanse regering vorig jaar sloot met Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua.
De regering hoopt dat haar overwinning in de Senaat zal helpen het akkoord ook door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Waarschijnlijk vindt de stemming daar in juli plaats. In het Huis bestaat veel verzet tegen CAFTA – van Democraten die vinden dat de arbeidsrechten onvoldoende zijn gewaarborgd, van vertegenwoordigers van staten waar suiker wordt geproduceerd en van afgevaardigden die geloven dat vrijhandel de Amerikaanse handelstekorten nog verder omhoog jaagt.
Bush zei na de stemming in de Senaat dat CAFTA goed is voor Amerikaanse arbeiders, boeren en kleine ondernemers. Het zal de export bevorderen en zorgen voor banen in de VS, zei Bush, maar het zal ook een aanmoediging zijn voor jonge democratieën in de directe omgeving van de VS. Het succes ervan is belangrijk voor de veiligheid van de VS en voor het verminderen van illegale immigratie, zei hij.
De Republikeinse senator Dianne Feinstein uit Californië zei dat zij tien jaar geleden tegen een vrijhandelsakkoord met Canada en Mexico (NAFTA) had gestemd, maar CAFTA wel steunt, omdat ze vindt dat de Midden–Amerikaanse landen, die moeizaam proberen jaren van burgeroorlog en politieke strijd te boven te komen, de kans op grotere welvaart verdienen.