Buitenland

Kust Spanje vrijhaven voor buitenlandse criminelen

Wie dezer dagen een goedkope vakantie boekt naar de stranden van Turkije, Bulgarije of Spanje, loopt kans in een soms gloednieuw hotel van de maffia te worden ondergebracht. Zowel in Turkije als in Bulgarije krijgen criminele bendes steeds meer economische macht.

Drs. Emerson Vermaat
1 July 2005 08:39Gewijzigd op 14 November 2020 02:43

De toeristenindustrie wordt gebruikt om geld wit te wassen. Het regent spectaculaire aanbiedingen. Aan de Spaanse costa’s werd onlangs een aantal omvangrijke netwerken uit Oost- Europa en de voormalige Sovjet-Unie opgerold. Een van die netwerken bezat het luxe appartementenhotel Reina met 400 kamers.

In Spanje werden eerder dit jaar grote aantallen illegale buitenlanders gelegaliseerd. Maar in veiligheidskringen is men met deze maatregel van de regering-Zapatero niet gelukkig. Men wijst erop dat de toestroom van nieuwe illegale immigranten sindsdien alleen maar groter is geworden en dat criminelen uit Noord-Afrika en Oost-Europa en terreurgroepen zoals al-Qaida met de stroom migranten meeliften.

De aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid werden grotendeels door Noord-Afrikaanse en Arabische immigranten gepleegd, het netwerk van Abu Musab al-Zarqawi zond vorig jaar via Barcelona drie kandidaten voor zelfmoordaanslagen naar Irak. Het ging om immigranten die over een Spaans identiteitsbewijs beschikten.

Flinke delen van de Spaanse Middellandse-Zeekust zijn veranderd in een vrijhaven voor buitenlandse criminelen. Het gaat om zeker 18.000 personen uit zeventig landen. De meesten komen uit de vroegere communistische landen, Noord-Afrika en Latijns-Amerika. Mensensmokkel, kinder- en vrouwenhandel, cocaïne, zwart geld, omkopingsschandalen - de politie heeft er, ondanks recente arrestaties, steeds minder greep op. Een man die twaalf jaar burgemeester van de populaire badplaats Marbella is geweest, was door en door corrupt.

Begin juni werd een Oekraïens netwerk opgerold dat via afpersing en de bouw van drie hotels en het bezit van nog een vierde hotel zeker 100 miljoen euro had witgewassen. De bende van de Kribvoirojiskaya opereerde vooral in Barcelona, Tarragona en Almeria. In Almeria bezat de bende het bovengenoemde viersterrenhotel Reina. Stroman van de bende was een Spanjaard genaamd Antonio Alonso die zo’n dertig ondernemingen runde. Deze man was tevens voorzitter van de voetbalclub Reus Deportiu.

De bende had ook connecties met belangrijke Oekraïense politici van het vorige regime. Vanuit Oekraïne werd geld naar buitenlandse bankrekeningen gesluisd, onder meer naar de Nederlandse Antillen. Vandaar ging dit geld in de vorm van ’kredieten’ via Nederland naar Spanje. De criminelen wisten bovendien aan geld te komen via overboekingen door migranten en het toerisme.

Een andere bende bestond vooral uit Georgiërs en Russen. Deze opereerde onder meer in Alicante, Barcelona en Marbella en hield zich bezig met luxe auto’s en beleggingen in onroerend goed: vooral hotels, restaurants en bars. In het kader van Operatie Avispa (Wesp) bevroren de Spaanse autoriteiten enkele weken geleden liefst 800 bankrekeningen in 42 verschillende banken waarmee de bende miljoenen euro’s had witgewassen.

Een van de leiders van de bende was de Rus Vitali Idrilov. Hij werd op 24 juni in Barcelona aangehouden, maar had ook een luxe villa in Alicante. De leden van de bende hielden er een buitengewoon luxe levensstijl op na. Via de handel in olie en de verkoop van ondernemingen uit de voormalige Sovjet-Unie had men nog meer inkomsten weten te vergaren. De Spaanse politie werkte in operatie Wesp nauw samen met Europol, Interpol en de criminele inlichtingendiensten van Rusland, Israël en de Verenigde Staten. Israël is in het geding omdat vooral Georgische criminelen zich voor joden uitgeven en naar Israël emigreren, om zich vervolgens met een Israëlische pas in Spanje, Griekenland, België (Antwerpen!) en Frankrijk te vestigen.

Onlangs werd in Alicante nog een groot netwerk van Roemeense vrouwenhandelaren opgerold. Zij lieten veelal minderjarige Roemeense meisjes naar Spanje overkomen waar deze in zogenaamde clubs tot prostitutie werden gedwongen. Het netwerk legde zich bovendien toe op vervalsing van creditcards en identiteitspapieren.

Maar er zijn in Spanje ook criminele netwerken uit Latijns-Amerika actief. Meestal gaat het om drugs en prostitutie. Begin juni rolde de Spaanse politie een Braziliaanse bende op die in het zuiden van Spanje honderden kansarme Braziliaanse vrouwen illegaal in de prostitutie tewerkstelde. De bende zorgde voor paspoorten en vliegtickets. Als dekmantel werd een huwelijksbureau gebruikt, dat door een Spanjaard en een Braziliaanse vrouw was opgericht. De Braziliaanse meisjes werden via Madrid of Parijs ingevlogen.

In samenwerking met Frankrijk werd zeer onlangs nog een cocaïnebende opgerold die onder meer vanuit Marbella opereerde. Bij deze bende waren twee Brazilianen, een Colombiaan, een Venezolaan, twee Fransen en een Pool betrokken. En half juni werd een bende opgerold die cocaïne en hasj naar Spanje, Frankrijk en Engeland smokkelde. Deze bende bestond vooral uit Spanjaarden, Argentijnen en Uruguayanen. De bende had ook vertakkingen in Nederland, dat als doorvoerhaven werd gebruikt. Bendeleden reisden naar Amsterdam waar, ze met hulp van plaatselijke contacten het verdere transport van de drugs regelden.

Ten slotte zijn er in Spanje snel uitdijende Marokkaanse criminele netwerken die zich met drugs, mensensmokkel en valse papieren bezighouden. Een van die netwerken bleek nauw te hebben samengewerkt met een Marokkaanse immigrant die in de terreuraanslagen 11 maart 2004 een leidende rol speelde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer