Israël heft blokkade nederzettingen Gaza op
Het Israëlische leger heeft vrijdagmorgen de blokkade van de joodse nederzettingen in de Gazastrook opgeheven. De kolonies in het bezette Palestijnse gebied waren donderdag nog tot „gesloten militair terrein” verklaard, nadat joodse activisten zich hadden verzet tegen de voorgenomen ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook.
Israëliërs die niet in de Gazastrook wonen, mochten er donderdag niet meer in. Een legerwoordvoerder zei vrijdagmorgen dat de maatregel is opgeheven.
Een groot aantal militairen en politieagenten bestormde donderdag het Maoz Hayam-hotel in het nederzettingenblok Gush Katif, waar zich de afgelopen weken ongeveer honderd rechtse activisten hadden verschanst. Zij zouden het gebouw hebben willen gebruiken als uitvalsbasis voor verzet tegen de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, die medio augustus moet plaatsvinden.
Volgens het dagblad Ha’aretz hadden de activisten zich verzameld in de eetzaal van het hotel en zich met handboeien aan elkaar vastgeketend. De meesten zouden uiteindelijk vrijwillig het pand hebben verlaten. Vier mensen die zich wel verzetten, zijn aangehouden.
De veiligheidsdiensten zouden beschikken over informatie dat meer fanatieke tegenstanders van het terugtrekkingsplan van premier Ariel Sharon naar de Gazastrook willen trekken „om met provocaties de zaak te laten escaleren.”
De Israëlische regering wil de 21 joodse nederzettingen op de kleine en dichtbevolkte Gazastrook opgeven. Sharon heeft gewaarschuwd dat hij „alle noodzakelijke maatregelen” zal nemen om de „vandalen” die zijn terugtrekkingsplan willen ondermijnen, te stoppen.
Ook in steden in Israël zelf werd donderdag opnieuw actie gevoerd. Ongeveer honderd betogers blokkeerden enige tijd de belangrijkste toegangsweg naar Jeruzalem. De politie is in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Alle verloven van officieren zijn ingetrokken, aldus Israëlische media.
Het lot van twee Israëlische militairen die zouden zijn ontvoerd in Nablus op de Westelijke Jordaanoever door Palestijnse militanten, is onduidelijk. Een anonieme beller die zei dat hij namens de al-Aqsa Martelaren Brigades en de Islamitische Jihad sprak, heeft laten weten dat de militairen zijn gedood. Later zei een zegsman van al-Aqsa in de Gazastrook dat de twee nog in leven zijn.
De Israëlische militairen op patrouille zouden de weg zijn kwijtgeraakt en in Nablus zijn beland. Palestijnse veiligheidstroepen zijn een zoektocht naar hen begonnen. In de stad zou een leeg Israëlisch legervoertuig zijn aangetroffen.
Een Palestijnse politieman in Nablus zei dat het onduidelijk is óf er een ontvoering is geweest. Het Israëlische leger is nog niet met een verklaring gekomen. De Palestijnse radio meldde eerder op de dag dat Israëlische militairen in buitenwijken van Nablus waren gesignaleerd. Een aantal militairen zou speurhonden bij zich hebben gehad.