Binnenland

Drijvende broeikas wereldprimeur Naaldwijk

De eerste drijvende broeikas ter wereld is woensdag in Naaldwijk opgeleverd. Het glazen gebouw op 900 vierkante meter piepschuim ligt in een vijver. Met dit soort kassen kunnen in de toekomst glastuinbouw en wateropvang in één gebied plaatsvinden.

ANP
29 June 2005 17:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:42
NAALDWIJK - In de vijver van de bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk, ligt woensdag de eerste drijvende kas ter wereld. Deze kas maakt het mogelijk glastuinbouw met waterberging te combineren in bijvoorbeeld overloopgebieden. Foto ANP
NAALDWIJK - In de vijver van de bloemenveiling FloraHolland in Naaldwijk, ligt woensdag de eerste drijvende kas ter wereld. Deze kas maakt het mogelijk glastuinbouw met waterberging te combineren in bijvoorbeeld overloopgebieden. Foto ANP

Het project is een initiatief van bouwbedrijf Dura Vermeer en een aantal andere ondernemingen die samenwerken in de Bouwcombinatie Demo Drijvende Kas. InnovatieNetwerk Groene Ruimte en Agrocluster, een overheidsinstantie die nieuwe iniatieven in de landbouw ondersteunt, heeft de drijfkas mede ontwikkeld.

Directeur G. Vos van het InnovatieNetwerk erkent dat dit niet het eerste gebouw is dat kan drijven. Zo bouwde Dura Vermeer in het Gelderse Maasbommel al eerder buitendijkse vakantiewoningen die met hoog water stijgen met het peil van de Maas. Toch zijn er een aantal grote verschillen. „Vanuit een vakantiewoning kun je die paar dagen dat het water hoog staat makkelijk met een bootje naar de auto, die bijvoorbeeld verderop op een dijk staat. Vanuit een kas moeten continu grote hoeveelheden landbouwproducten worden afgevoerd".

Ook de manier van drijven is totaal anders. De Maasbommelse woningen schuiven met een paalsysteem omhoog. Staat de rivier laag, dan staan de huizen gewoon op het droge. Vos: „Uiteindelijk drijven dat soort huisjes maar een paar dagen per jaar".

De kassen drijven altijd, verankerd aan vier dukdalven. Een woordvoerder van de bouwcombinatie zegt dat de bodem van de drijfkas is opgebouwd uit een soort ‘legostenen’ van piepschuim waar makkelijk andere delen aangelegd kunnen worden. Bovenop die bodem ligt een speciaal soort beton. „We kunnen de kas makkelijk uitbreiden, ook al ligt hij in het water", aldus de zegsman.

Vanuit China is er volgens de woordvoerder al belangstelling getoond voor deze methode van kassen bouwen. Maar er zijn ook tegenstanders. Volgens Vos zien veel bedrijven en ook ambtenaren niets in dit project. Dat doet hem weinig. „Elke innovatie kent zijn tegenstanders. Heel veel mensen houden niet van vernieuwingen", weet Vos.

De Bouwcombinatie is sinds najaar 2002 bezig met de drijfkas. Op deze manier denkt het samenwerkingsverband een bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van ruimte- en waterproblemen in Nederland. De kas in Naaldwijk is vijf meter hoog en heeft een vloeroppervlak van 600 vierkante meter. In het demonstratiemodel zal voorlopig niet veel groeien; de komende twee jaar fungeert het als expositie- en presentatieruimte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer