Zalm ziet nog geen ruimte voor extra’s
Minister Zalm van Financiën ziet dit jaar nog geen ruimte het lesgeld voor 16- en 17-jarigen af te schaffen of de kosten voor kinderopvang te verlagen. In de begroting voor volgend jaar zal het kabinet waarschijnlijk wel rekening houden met beide wensen die de Tweede Kamer dinsdag uitte.
Of het lukt, hoort de Kamer pas op Prinsjesdag. Dan wordt ook duidelijk of er ruimte is voor andere vormen van lastenverlichting. CDA, D66 en de oppositiefracties vinden dat lagere lasten nodig zijn om de economie een steuntje in de rug te geven. CDA en D66 willen bijvoorbeeld dat de premies voor WW en WAO volgend jaar omlaag gaan.
Zalm voelt daar weinig voor, zo bleek dinsdag na afloop van de eerste termijn van het debat over de voorjaarsnota, de jaarlijkse aanpassing van de lopende begroting. De reserves in de fondsen waaruit WW en WAO worden betaald, tellen mee bij het bepalen van het financieringstekort. „Het verlagen van de premies is niet gratis”, zei de bewindsman desgevraagd.
Ook voorstellen van D66 en de linkse oppositie om lastenverlichting te betalen uit de hogere aardgasbaten of door het financieringstekort wat te laten oplopen, vallen vermoedelijk niet in goede aarde bij Zalm. Meer kans maakt het VVD-plan om werknemers het spaarloon dit jaar vrij te laten opnemen. Per werknemer gaat het om zo’n 1200 euro.
Het verbeteren van het vertrouwen bij de consumenten stond centraal in het debat. Volgens de linkse oppositie remt het kabinet met zijn opeenvolgende bezuinigingsmaatregelen het herstel van de economie af. Het zou moeten zorgen voor extra koopkracht, zodat de burgers weer geld durven uitgeven, waardoor ook de bedrijven beter gaan draaien.
Volgens ingewijden heeft het kabinet dit noch volgend jaar veel mogelijkheden, tenzij het van zijn eigen spelregels zou willen afwijken door het tekort te laten stijgen. Donderdag, bij de voortzetting van het debat, komt minister Zalm formeel aan het woord.