Buitenland

Parijs bereid te praten over modernisering EU-begroting

Frankrijk is bereid te praten over een „modernisering” van de begroting van de Europese Unie en wil de ideeën van de Britse premier Tony Blair horen over verhoging van de uitgaven voor technologie.

AP
29 June 2005 11:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Philippe Douste-Blazy, dinsdag gezegd. Wel moet bij eventuele hervormingen Europa’s „zelfvoorziening op het landbouwfront” worden beschermd - een groot succes van de naoorlogse periode, volgens Douste-Blazy.

Blair heeft gezegd dat de EU de bakens moet verzetten wil zij in de toekomst kunnen meekomen in de wereldeconomie. Daartoe moet de economie worden gesaneerd en geliberaliseerd en moet er meer geld komen voor wetenschap, technologie en onderwijs, zei hij.

„Tony Blair had gelijk: er moet meer geld worden gestoken in de toekomst”, zei Douste-Blazy. Hij zei graag te willen vernemen hoeveel Blair, die over enkele dagen het EU-voorzitterschap op zich neemt, voor onderzoek denkt uit te trekken. „Dat heb ik nog niet gehoord in de redevoeringen van Tony Blair. Waar, wanneer, hoe, hoeveel - ik ben een en al oor.”

Volgens de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken, Eduard Kukan, zou Blair wel eens met een verrassende oplossing voor de begrotingscrisis kunnen komen. Kukan zei dat er nog steeds tijd is voor nieuwe oplossingen, al wordt die wel steeds korter. Slowakije is het met Blair eens dat de EU-begroting nodig moet worden gesaneerd, zei Kukan. Slowakije is voorstander van oplossingen die perspectief en doelmatigheid bieden. „Daarom vinden wij investeringen in wetenschap, onderzoek, innovatie en onderwijs belangrijker dan investeren in landbouw.”

De Britse vice-premier John Prescott herhaalde dinsdag dat Groot-Brittannië bereid is de riante korting op zijn EU-bijdrage in te leveren als daar een verlaging van de landbouwuitgaven tegenover staat. Prescott was in Hongarije, waar hij met premier Ferenc Gyurcsany over de EU-crisis sprak. Hij zei dat de huidige begrotingsstructuur de rijkere landen bevoordeelt boven de armere en dat de Oost-Europese landen die vorig jaar tot de EU zijn toegetreden er het meeste nadeel van zullen ondervinden als er geen nieuwe begroting komt.

Hongarije heeft voorgesteld om, als overeenstemming over de beoogde begroting voor 2007-2013 uitblijft, begin volgend jaar een overgangsbegroting voor de eerste drie jaar op te stellen. Hongarije wil het liefst een begroting voor zeven jaar, zei Gyurcsany. Maar als dat niet mogelijk is, zou er in Hongarijes visie een tussentijds budget en „een prikkelende, diepgaande en oprechte discussie over hervormingen” moeten komen.

Mocht het landbouwbeleid op de schop gaan, zei Gyurcsany, dan moet ook het verdrag van Kopenhagen, waarin de voorwaarden zijn vastgelegd waaronder Hongarije en negen andere landen vorig jaar tot de EU zijn toegetreden, worden opengebroken. Prescott noemde het „Boedapest-compromis” een interessant voorstel en een mogelijke stap naar overeenstemming.

De Poolse premier Marek Belka sprak dinsdag de hoop uit dat er tijdens het Britse voorzitterschap een compromis over de begroting kan worden bereikt, maar zei dat een halfjaar waarschijnlijk niet lang genoeg is om alle problemen op te lossen. „Daarvoor is er de afgelopen weken te veel gebeurd”, zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer