Buitenland

Bouterse wil nieuwe regering vormen

De Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse wil proberen een nieuwe regeringscoalitie te vormen. De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) zou vandaag twee informateurs op pad sturen om aftastende gesprekken te gaan voeren met mogelijke coalitiepartners.

28 June 2005 10:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:42

De NDP kwam bij de verkiezingen van 25 mei met 15 van de 51 zetels in het parlement als grootste partij uit de bus. De zittende Nieuw Front-coalitie onder leiding van president Ronald Venetiaan, bestaande uit vier partijen, behaalde bij de verkiezingen een minderheid van 23 zetels, 10 zetels minder dan vijf jaar geleden.

Noodgedwongen is Venetiaan met zijn coalitiepartners rond de tafel gaan zitten met twee kleinere combinaties, bestaande uit in totaal zeven splinterpartijen.

Ruim een maand na de verkiezingen is er wel vooruitgang geboekt ten aanzien van de beleidsvoornemens van de nieuwe regering, maar de besprekingen zijn vastgelopen rond de verdeling van de belangrijkste ministersposten en het vice-presidentschap.

Slechts over één ministerie lijkt overeenstemming te bestaan: Regionale Ontwikkeling gaat naar de A-Combinatie, een verzameling bosnegerpartijen die op 25 mei vanuit het niets vijf zetels behaalde.

Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Venetiaan voor een derde termijn als president voorgedragen zou worden, maar dat lijkt niet meer door te gaan. De Nationale Partij Suriname (NPS) van Venetiaan behaalde 8 van de 23 Nieuw Front-zetels in het nieuwe parlement, evenveel als de Hindoestaanse Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP).

VHP-voorzitter Ram Sardjoe heeft er tijdens de besprekingen mee ingestemd het presidentschap opnieuw aan de NPS te laten, maar daarmee heeft hij een groot deel van zijn eigen partij tegen zich in het harnas gejaagd.

Vooraanstaande VHP-politici hebben al aangegeven bij de presidentsverkiezing in de volksvertegenwoordiging niet op Venetiaan te zullen stemmen.

De revolte binnen de VHP is niet de enige kopzorg van de onderhandelaars. De Javaanse Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohardjo eist het vice-presidentschap op, een positie die evenals het voorzitterschap van het parlement sinds jaar en dag door de VHP wordt bekleed.

Maar ook de A-Combinatie en de andere potentiële coalitiepartner de A1-Combinatie hebben hun zinnen hierop gezet. PL heeft al gedreigd het Nieuw Front te verlaten als het vice-presidentschap aan de neus van de partij voorbijgaat. Achter de schermen voert Somohardjo al weken geheime besprekingen met onder meer de NDP, om na te gaan of bij een eventuele samenwerking met die partij er wellicht meer lucratieve posten binnen te halen zijn.

Bouterse ziet, nu de spanningen tussen de elf kibbelende partijen toenemen, zijn kans schoon en hoopt de lachende derde te worden. Informateurs zouden vandaag oriënterende gesprekken voeren met vertegenwoordigers van in ieder geval Pertjajah Luhur en de VHP. Ook wordt de Volksalliantie Voor Vooruitgang (VVV) van zijn oud-partijgenoot en ex-president Jules Wijdenbosch uitgenodigd voor een aftastend gesprek. De NDP zou met de VHP, PL en de VVV aan een riante meerderheid van 34 zetels komen en daarmee Venetiaan met de rest van het Nieuw Front naar de oppositiebanken verwijzen.

Tijdens een persconferentie maandag repte Bouterse met geen woord over zijn beoogde kandidatuur voor het presidentschap. Maar algemeen wordt aangenomen dat hij daarvan afziet om potentiële coalitiepartners niet op voorhand af te schrikken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer