IAEA-inspecteurs terug in Iran
Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap IAEA zijn maandag begonnen aan „reguliere" inspecties van verscheidene locaties in Iran.
Ali Agha Mohammadi, een woordvoerder van de Iraanse nationale veiligheidsraad die zich bezighoudt met het nucleaire programma van het land, maakte de terugkeer van de IAEA-inspecteurs bekend.
Mohammadi deed dit drie dagen na de verkiezing van de conservatief Mahmout Ahmadinejad. Zijn overwinning heeft in de Europese Unie en de Verenigde Staten voor beroering gezorgd in verband met de nucleaire ambities van Iran. Mohammadi zei maandag echter dat de „principes van de Iraanse buitenlandse politiek" niet zullen veranderen.
De EU onderhandelt met Teheran over het kernprogramma van het land. De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder zei maandag dat de EU nieuwe voorstellen moet doen aan Iran om te proberen een einde te maken aan het geschil over het kernprogramma. Iran zegt het programma nodig te hebben voor de eigen energievoorziening, maar Washington en de EU verdenken Teheran ervan kernwapens te willen ontwikkelen.
De onderhandelingen met de EU draaien rond het proces van verrijking van uranium, een stof die gebruikt kan worden om kernwapens te maken. Iran heeft het verrijkingsprogramma vorig jaar bevroren, maar zegt regelmatig dat het van plan is opnieuw met het proces te beginnen.
De toekomstige president Ahmadinejad, die het roer officieel in augustus overneemt, zei zondag ook dat Iran doorgaat met zijn kernprogramma, maar ook de gesprekken met de Euroepse Unie wil voortzetten.
De Verenigde Staten spraken zich maandag sceptisch uit over de onderhandelingen van Iran met de EU. Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten onderhandelingen te steunen, maar twijfels te hebben over de echte bedoelingen van de „ongekozen enkelingen" die aan de macht zijn in Iran.
De Amerikaanse president Bush herhaalde maandag nog eens dat het „onacceptabel" zou zijn voor Iran om kernwapens te ontwikkelen.
De twee IAEA-inspecteurs die nu in het land zijn, houden zich volgens Mohammadi vooral bezig met het geschil over experimenten met plutonium, een stof die ook gebruikt kan worden voor de productie van een kernbom. Volgens de woordvoerder is het probleem vrijwel opgelost.