Amerikanen praten met rebellen in Irak
De Amerikanen praten in Irak met vertegenwoordigers van verschillende Iraakse rebellengroepen. De Britse krant Sunday Times meldde dit zondag en minister van Defensie Donald Rumsfeld bevestigde het bericht onder meer in het NBC-programma ”Meet the Press.”
Volgens de Sunday Times zijn er twee ontmoetingen geweest, maar Rumsfeld sprak van „meerdere ontmoetingen.” De Amerikanen hopen met deze besprekingen de Iraakse opstandelingen te kunnen losweken van de buitenlandse terroristen die in Irak opereren.
De groep van de Jordaanse terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi neemt niet aan de besprekingen deel. In een verklaring waarschuwde Al-Zarqawi’s groep zondag tegen „contacten met de vijand.”
Rumsfeld waarschuwde voor al te hoge verwachtingen van de contacten met rebellengroepen. „Gewapende opstanden kunnen jaren duren; bovendien is het niet aan de coalitietroepen maar aan het nieuwe Iraakse leger en de Iraakse politie om een eind aan de opstand te maken”, aldus de bewindsman. Het is onduidelijk welke groepen opstandelingen aan de contacten meedoen.
Volgens de Sunday Times doet bijvoorbeeld het zogeheten Islamitische Leger in Irak aan de gesprekken mee. Maar deze groep liet zondag weten „dat diegenen die beweren dat wij aan deze contacten meedoen gestraft zullen worden.”
De Amerikanen worden vertegenwoordigd door een hoge militair, een lid van een van de veiligheidsdiensten, een staflid van het parlement en iemand van de ambassade in Bagdad. Beide partijen hebben elkaar beloofd tijdens de gespreksrondes geen (militaire) acties te zullen ondernemen.
Minister Rumsfeld deed zondag de ronde in de zondagse tv-praatprogramma’s om een wat hij noemde „realistisch beeld” van de situatie in Irak te schetsen. Opiniepeilingen tonen steeds opnieuw hoe impopulair de Iraakse oorlog bij het Amerikaanse publiek is. De waarderingscijfers voor president Bush en zijn team bereiken dramatische dieptepunten. Dit kan het politieke functioneren van de regering ernstig belemmeren.
Veel Amerikanen beschuldigen Washington van vals optimisme wat Irak betreft. Daarom benadrukken president Bush en zijn secondanten nu hun „zorg” over de ontwikkelingen. „Maar ik heb het volste vertrouwen in de uiteindelijke uitkomst”, aldus Bush in zijn wekelijkse radiopraatje afgelopen zaterdag.