Kritiek op nieuw immigratiebeleid Griekenland
Delen van het nieuwe immigratiebeleid van Griekenland zijn bij hulporganisaties slecht gevallen. De Griekse regering kondigde eind vorige week maatregelen aan om de integratie te verbeteren en de stroom nieuwkomers beter onder controle te houden.
Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de kosten voor een verblijfsvergunning (900 euro) te hoog. Daarnaast zetten ze vraagtekens bij de werkwijze die de autoriteiten willen hanteren.
Asielzoekers moeten in een verplicht vraaggesprek duidelijk maken of ze de Griekse taal en cultuur voldoende kennen. Die aanpak is arbitrair, aldus de hulporganisaties. Ze vinden verder dat kinderen die in Griekenland zijn geboren er bekaaid van af komen.
Griekenland telt een miljoen immigranten. De regering wil nu 300.000 illegalen een wettelijke verblijfsstatus geven. Wie kan aantonen langer dan een jaar in Griekenland te zijn, mag blijven. Verder is het de bedoeling om mensensmokkel tegen te gaan en de bureaucratie te vereenvoudigen. De wetgeving van de oude socialistische regering werd bestempeld als inefficiënt. Vooral Albanezen krijgen te maken met de nieuwe maatregelen. Zij vormen meer dan de helft van de immigranten in Griekenland.