Buitenland

Palestijnse vrouw doodgeschoten in Tulkarem

Israëlische militairen hebben dinsdagavond een Palestijnse vrouw doodgeschoten in Tulkarem op de Westelijke Jordaanoever. Dat gebeurde bij een schotenwisseling tussen Palestijnen en Israëlische soldaten, zo verklaren Palestijnse bronnen.

AFP
14 November 2001 07:29Gewijzigd op 13 November 2020 23:16

De 30-jarige vrouw werd in haar huis in haar borst geraakt. Zij stierf vrijwel direct. Tulkarem en Jenin, in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, worden nog altijd bezet door Israëlische militairen. Deze trokken vorige maand zes steden binnen na de moord op de ultranationalistische Israëlische minister Zeevi vorige maand.

Eerder op de dag maakte Israël bekend dat het een gewapende cel van Fatah, de beweging van de Palestijnse president Arafat, heeft ontmanteld. Deze zou een aanslag hebben voorbereid tegen joodse kolonisten in Hebron op de Westelijke Jordaanoever.

Twee Fatah-leden, 21 en 22 jaar oud, hebben volgens de Israëliërs bekend dat zij een autobom tot ontploffing wilden brengen voor de Grot van de Patriarchen. Proces
Een Palestijns bedrijf dat mobiele telefonie aanbiedt, is een proces begonnen tegen twee Israëlische concurrenten omdat die zonder vergunning in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook opereren. Het Palestijnse bedrijf eist ongeveer 1 miljard gulden wegens gederfde inkomsten.

Volgens de Palestijnse aanbieder van abonnementen voor mobiele telefoons Jawwal handelen de twee Israëlische ondernemingen in strijd met de vredesakkoorden van Oslo. De zaak zal dienen voor een Palestijnse rechtbank in Ramallah. Dat heeft The Financial Times gemeld.

Jawwal spreekt tegen dat de zaak een politieke achtergrond heeft. Het bedrijf besloot naar de rechter te stappen nadat maandenlange onderhandelingen met de Israëliërs op niets waren uitgelopen. „Het gaat hier om dollars en centen”, aldus directeur Hakam Kanafani.

De aangeklaagde ondernemingen zijn Pelephone Communications en Cellcomm, die in Israël driekwart van de markt in handen hebben. Ze hebben meer dan vijf miljoen abonnees. De bedrijven bestuderen de zaak en willen er verder niet op vooruitlopen. Een van de eigenaren van Pelephone vraagt zich wel af of de rechtbank in Ramallah wel bevoegd is om de zaak te behandelen.

Een Israëlische functionaris heeft echter toegegeven dat geschillen tussen Israël en de Palestijnen krachtens de Oslo-akkoorden wel degelijk voor Palestijnse rechtbanken kunnen worden uitgevochten. „In principe bestaat die mogelijkheid”, zo zei hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer