Buitenland

Clinton: Hulp na tsunami nog lang niet ten einde

De hulpverlening aan de miljoenen slachtoffers van de zeebeving en vloedgolven in Azië is volgens de Amerikaanse ex-president Clinton nog lang niet ten einde.

ANP
24 June 2005 09:19Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

„Om de gemeenschappen er weer bovenop te helpen moeten we een marathon lopen, in het tempo van een sprinter. De grootste uitdagingen komen nog”, aldus Clinton in een donderdag verschenen verklaring van de Verenigde Naties.

Clinton is speciaal VN-gezant voor de tsunamigebieden. Volgens hem is er momenteel in landen zoals Indonesië en Sri Lanka sprake van een overgangsfase tussen de afgeronde acute hulpverlening en het maken van plannen voor de toekomst. „De uitvoering van die plannen is nog nauwelijks begonnen.”

Clinton roept de internationale gemeenschap ertoe op de complexe taak voor de komende jaren niet uit de weg te gaan. Zondag is het zes maanden geleden dat de natuurramp dood en verderf zaaide in delen van Azië en in Oost-Afrika.

Verscheidene VN-instellingen hebben de afgelopen maanden al een ongekende prestatie geleverd, vindt Clinton. Zo kregen 2 miljoen mensen voedselhulp in Indonesië, Sri Lanka en de Maldiven. Ongeveer 1 miljoen mensen krijgt nu nog dagelijks drinkwater uitgereikt. Meer dan 240.000 mensen kregen muskietennetten en meer dan 1,2 miljoen kinderen tussen de zes maanden en de vijftien jaar werden gevaccineerd tegen mazelen.

Zowel in Atjeh (Indonesië) als Sri Lanka zijn er programma’s waarin de lokale bevolking tegen betaling van de VN helpt met de opruimwerkzaamheden. In totaal deden al 30.000 mensen hieraan mee. Meer dan 560.000 kinderen ontvingen speciale schoolpakketten en zeker 211.000 kinderen kregen psychologische hulp.

De komende zes maanden zal de aandacht vooral uitgaan naar de bouw van tijdelijke woningen, vaak ter vervanging van de tenten waarin veel ontheemden al een halfjaar wonen. Belangrijke havens in Atjeh en de Maldiven zullen weer geopend moeten worden en zeker 200 tijdelijke schoolgebouwen zullen de deuren moeten openen in Indonesië.

De totale wederopbouw zal volgens de volkerenorganisatie zeker twee tot vijf jaar duren, in sommige gebieden mogelijk zelfs een decennium. De volledige operatie zal volgens schattingen van de betrokken overheden een investering vergen van bijna 9 miljard dollar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer