Zaak-Thoenes komt niet voor VN-hof
De uiterste datum voor de Indonesische openbaar aanklager om de zaak van de moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes voor het Oost-Timor-tribunaal te brengen, is verstreken. Het onderzoek door de openbaar aanklager heeft nog geen verdachten opgeleverd, zei woordvoerder Barman Zahir van het openbaar ministerie donderdag.
Het openbaar ministerie gaat het tribunaal om verlenging van de termijn vragen, aldus Barman Zahir. Over de kans dat het tribunaal uitstel geeft, kon hij geen mededelingen doen. Waarnemers achten het echter zeer onwaarschijnlijk dat de zaak-Thoenes nog voor het tribunaal komt.
Barmans uitspraak dat er geen verdachten zijn gevonden, is in tegenspraak met de conclusies van een rapport dat de Indonesische procureur-generaal al langere tijd in zijn bezit heeft. Dat rapport is opgesteld door de Verenigde Naties en de Nederlandse rechercheur Gerrit Thiry. Zij stellen dat de commandant en een lid van bataljon 745, respectievelijk Sarosa en Camillo dos Santos, als de daders beschouwd moeten worden. Desondanks besloot het openbaar ministerie pas in februari een eigen onderzoek te starten. „De conclusies van dit onderzoek sluiten niet aan bij die van het onderzoek van Thiry”, zei Barman Zahir.
Als het Oost-Timor-tribunaal de procureur-generaal uitstel geeft, zal Thiry worden uitgenodigd nogmaals uitleg te geven over zijn onderzoeksrapport, aldus de woordvoerder.
Sander Thoenes, correspondent in Indonesië voor het Britse dagblad Financial Times en het Nederlandse weekblad Vrij Nederland, werd in september 1999 vermoord in de Oost-Timorese hoofdstad Dili.
Afgelopen zondag zat Dos Santos vooraan op het podium bij een feestelijke ceremonie in Oost-Timor, zo ontdekte een correspondent van de Britse krant The Daily Telegraph. Toen hij Oost-Timorese functionarissen wees op de aanwezigheid van Dos Santos, schrokken zij.
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is verbaasd over de berichten uit Indonesië. „Wij hebben met de familie en met minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken afgesproken geduld te betrachten in deze zaak. Ik moet zeggen dat die zaak voor mij langzamerhand verbruid is”, zei algemeen secretaris Hans Verploeg op Radio 1.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet in een reactie weten dat Nederland druk blijft uitoefenen op de regering in Jakarta. „We zullen de zaak in de contacten met Indonesië steeds weer aan de orde stellen”, zo zei een woordvoerster. Buitenlandse Zaken blijft volgens haar ook contact houden met de familie van Sander Thoenes.