Christen–democraten EU willen rem op bureaucratie
De christen–democraten in het Europees Parlement, verenigd in de EVP, willen dat er een rem komt op alle nieuwe bureaucratische regels uit Brussel. Alle ontwerpen die nog in de pijplijn zitten, moeten eerst een controle ondergaan op hun gevolgen voor de concurrentiekracht van Europa. Ook moet telkens bekeken worden welke kosten en bureaucratische lasten nieuwe voorstellen met zich meebrengen. Ook mogen nieuwe regels de nationale bevoegdheden niet in gevaar brengen.
Dat heeft EVP–fractievoorzitter Pöttering woensdag tijdens een persconferentie bepleit in een poging de Europese Unie weer dichter bij de burger te brengen. „We moeten bereid zijn tot correcties", stelde Pöttering, die ook een groot overleg over de toenemende bureaucratie wil met alle EP–fractievoorzitters, voorzitter Barroso van de Europese Commissie en de Britse premier Blair als toekomstig voorzitter van de Europese Unie.
Volgens Pöttering heeft de leiding van de EU de aansluiting met de burger verloren. „Voor veel mensen gaat het te hard. Europa heeft te snel teveel willen doen". Pöttering benadrukte in verband daarmee ook het EVP–standpunt over de uitbreiding van de EU met Turkije.
De Turken dienen niet alleen een douaneakkoord te ondertekenen, waardoor het handelsverkeer met Cyprus kan verbeteren. „Turkije zal Cyprus ook officieel moeten erkennen. Verder moet het mogelijk blijven dat de gesprekken met Turkije niet leiden tot lidmaatschap, maar alleen een gepriviligieerd partnerschap opleveren".
Om de Europese Unie op de lange termijn niet in gevaar te brengen, dienen de belangrijkste delen uit de EU–grondwet „zo snel mogelijk te worden omgezet in regelgeving". Daarbij moet het woord ’grondwet’ absoluut vermeden worden, stelde Pöttering. „Dat begrip grondwet was te eerzuchtig. Laten we het na een denkpauze hebben over een nieuw verdrag van Europese regels of iets dergelijks".
Pöttering pleitte verder voor „vastberadenheid en bezonnenheid". „Het gevaar bestaat dat Europa oriëntatieloos is, maar we moeten ook weer niet in blind activisme vervallen. Het is wel zo dat er vrolijker momenten mogelijk waren geweest voor Europa. Vooral de onenigheid binnen de Benelux is zeer teleurstellend".