„Chippen huisdieren werkt tegen dierenleed
Het chippen van huisdieren kan een belangrijke bijdrage leveren aan de strijd tegen dierenleed. Dieren zijn met deze verplichte identificatie beter herkenbaar en een dergelijk systeem rijdt bijvoorbeeld malafide hondenfokkers in de wielen. Dat stelde de Dierenbescherming vrijdag.
De organisatie reageert hiermee op het rappport in het kader van het project ’Bruikbare rechtsorde’, dat het kabinet vrijdag besprak. Hierin wordt gesteld dat het verplicht chippen dierenleed niet zou voorkomen. Een chip is een plaatje met een unieke code die gekoppeld is aan een databestand met informatie over het dier.
De dierenbescherming pleit al jaren voor het verplicht chippen van met name honden en katten. „Niet in de laatste plaats, omdat een gechipt dier dat in een van onze asielen belandt snel met zijn baasje herenigd kan worden", aldus directeur T. Posthumus Meyjes van de organisatie. Met het elektronische plaatje kunnen bijvoorbeeld ook bijtincidenten in kaart worden gebracht. Honden, die herhaaldelijk hun tanden in mensen of andere dieren zetten, lopen zo sneller in de gaten.
De werkgroep ’dierenwelzijn’ vindt als eerste de eigenaren van huisdieren aansprakelijk voor het wel en wee van hun dieren. Zij moeten die verantwoordelijkheid nemen en op aangesproken worden, concludeert deze vrijdag in zijn rapport ’Naar een effectieve borging van dierenwelzijn’.
Het kabinet heeft het rapport vrijdag besproken, maar over deze aanbevelingen nog geen standpunt ingenomen. Op dit moment werkt het Forum Welzijn Gezelschapsdieren, dat minister Veerman van Landbouw instelde, aan een advies over het oplossen van dierenleed. Dat forum, waar ook de Dierenbescherming in zit, brengt komend najaar rapport uit. Het kabinet wil daarop wachten.