Regering keurt plan EU-begroting weer af
Het kabinet vindt de nieuwste voorstellen voor de Europese meerjarenbegroting die EU-voorzitter Luxemburg woensdagavond op tafel heeft gelegd, nog steeds onvoldoende.
Nederland hoeft in het jongste voorstel weliswaar iets minder af te dragen aan Europa, maar krijgt in ruil daarvoor minder subsidies. Luxemburg wil ons land tegemoetkomen met grofweg 460 miljoen euro korting op de afdrachten aan Brussel. In eerdere voorstellen was dat nog 280 miljoen. „Er zullen nog flinke stappen in onze richting moeten worden gezet”, is de conclusie van het ministerie van Financiën. „Het zal moeilijk worden om een akkoord te bereiken.”
Datzelfde vooruitzicht schetste premier Balkenende woensdag in de Tweede Kamer. Hij zal op de Europese top van vandaag en morgen „een pittige strijd” moeten leveren om de betalingspositie van Nederland te verbeteren. Ons land betaalt nu jaarlijks per inwoner 180 euro aan Brussel. Ter vergelijking: Een Duitser is ongeveer 90 euro kwijt.
Balkenende gaf tijdens het kamerdebat toe dat het zeer de vraag is of Nederland qua nettobetaling aan Europa op hetzelfde niveau kan komen als Duitsland. Tweede-Kamerleden toonden zich verbijsterd over die uitspraak. De premier verzwakt daarmee de Nederlandse onderhandelingspositie, oordelen PvdA, VVD, ChristenUnie, D66 en SP.
Minister Veerman van Landbouw houdt vast aan de afspraken over de toekomstige Europese landbouwuitgaven. Gaat het meerjarenbudget dat hiervoor in 2002 werd afgesproken omlaag, dan vertrekt hij, zo bevestigde de bewindsman gisteren nogmaals. De opstelling van Veerman staat haaks op die van de Kamer. Die wil de bijdrage aan de EU drastisch verlagen en de landbouwuitgaven eerder dan 2013 op de schop nemen.