Militante groep ontvoert Duitsers en Nigerianen
Een militante groepering heeft in Nigeria twee Duitsers en vier Nigerianen ontvoerd. Het gaat om medewerkers van een Duitse onderneming die in het land werk in opdracht van het olieconcern Shell. Dat heeft de Duitse ambassade in het olierijke Afrikaanse land gezegd.
In het land is er geregeld geweld onder meer omdat de lokale bevolking in de Nigerdelta vindt dat ze te weinig profiteren van de olie–inkomsten. Human Rights Watch omschreef het geweld in de oliedelta eerder als een „grondstoffenoorlog". De inzet hiervan zijn vooral de inkomsten uit de legale, maar ook illegale oliehandel. Het gaat hierbij om het illegaal aftappen van olie, die gebunkerd wordt in schepen die verborgen liggen in de moerassen.
De Nigeriaanse olie wordt gewonnen door samenwerkingsverbanden van de Nigeriaanse oliemaatschappij en buitenlandse olieconcerns zoals Shell. Sinds het begin van de jaren negentig is het protest tegen de oliebedrijven toegenomen.
Nigeria is met 137,2 miljoen inwoners de drukbevolkste Afrikaanse natie. De economie draait volledig om olie, een inkomstenbron die zowel een financiële zegen als een basis voor bloedvergieten is gebleken. Nigeria is behalve een van de belangrijkste olieproducenten ter wereld ook een van de corruptste landen op aarde.
Formeel moet er 13 procent ten goede komen aan de regio, maar in de praktijk gebeurt dat niet. Veel geld verdwijnt ook in de zakken van corrupte Nigeriaanse functionarissen. De arme bevolkingsgroepen, onder wie de Ogoni, Ijaw en Andoni, beklagen zich ook over de milieuvervuiling door de olieindustrie, die hun bronnen van inkomsten (landbouw en visserij) aantasten. Grote olieconcerns, waaronder ook Shell, steken in reactie daarop tegenwoordig tientallen miljoenen in milieu– en ook ontwikkelingsprojecten.