Rood vlees verhoogt kans op darmkanker
Mensen die dagelijks 160 gram rood vlees en vleeswaren eten hebben 31 procent meer kans om binnen tien jaar darmkanker te krijgen dan mensen die minder dan 20 gram rood vlees per dag eten - eens per week of minder.
Dat blijkt uit een grote Europese studie waaraan meer dan een half miljoen Europeanen hebben meegewerkt. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepresenteerd in het wetenschappelijk tijdschrift van het Amerikaanse Nationale Kanker Instituut.
Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Centrum voor Voeding en Gezondheid hebben meegewerkt aan de internationale studie, net als 40.000 Nederlanders die zich lieten onderzoeken.
Een visrijk dieet remt juist de kans op darmkanker, zo blijkt uit het onderzoek. Mensen die gewoonlijk 80 gram vis per dag eten -ten minste om de dag een portie vis- hebben 32 procent minder risico op darmkanker vergeleken bij mensen die gewoonlijk minder dan 20 gram vis per dag eten - minder dan een portie vis per week. Er is geen verband gevonden tussen de consumptie van kip- en ander gevogelte en het optreden van darmkanker.
Aan het Europese onderzoek -de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-studie)- doen meer dan een half miljoen Europeanen mee, onder wie ruim 40.000 Nederlanders. De coördinatie vindt plaats vanuit het kankeronderzoeksinstituut van de Wereldgezondheidsorganisatie in Lyon.
Darmkanker staat op de derde plaats in de rij van meest voorkomende kwaadaardige tumoren in Nederland. Jaarlijks wordt de aandoening voor het eerst vastgesteld bij ongeveer 5000 mannen en 4500 vrouwen.