Nog geen uitweg uit WAO-impasse
De coalitiefracties hebben nog geen uitweg gevonden uit de politieke impasse over de WAO. Wel lag er, toen aan het eind van de morgen het kameroverleg over dit onderwerp begon, een voorstel van het CDA om een oplossing te zoeken door middel van een waarborgfonds.
De christen-democraten denken dat hiermee het wetsvoorstel van minister De Geus van Sociale Zaken gered kan worden. De coalitie is over dit wetsvoorstel, waarmee een belangrijk voornemen uit het regeerakkoord wordt uitgevoerd, ernstig verdeeld.
Kern van het plan van De Geus is dat alleen volledig arbeidsongeschikten nog een WAO-uitkering krijgen. Wie nog gedeeltelijk kan werken, moet met een aanvulling op zijn loon aan de slag blijven. De politieke problemen gaan over de vraag wie die laatste regeling moet uitvoeren.
Volgens De Geus moeten zowel de publieke uitkeringsinstantie UWV als particuliere verzekeraars zich daarmee bezighouden. Hun onderlinge concurrentie moet ervoor zorgen dat ze beter hun best doen. Voor dit voorstel bestaat echter geen enkele steun in de Kamer, omdat het als te ingewikkeld wordt gezien.
CDA en D66 kiezen voor een uitvoering door alleen de private verzekeraars, terwijl de VVD vooralsnog de voorkeur geeft aan het UWV, net als de linkse oppositie. De VVD heeft vooral financiële bezwaren tegen een private uitvoering. De verzekeraars hebben geen reserves achter de hand waaruit zij de loonaanvullingen kunnen betalen. Daarom zou een private aanpak in de aanvangsfase 6 miljard euro extra kosten. Dat vindt de VVD niet verantwoord.
Het compromis van het CDA houdt in dat de overheid via een waarborgfonds garant staat voor de verzekeraars. Die zouden dan hun premies niet of minder hoeven te verhogen. Maar minister Zalm van Financiën heeft dat idee al afgeschoten. Volgens hem zou een fonds via de overheid neerkomen op staatssteun en concurrentievervalsing, en dus strijdig zijn met Europese regelgeving.
Om dat te ondervangen, denkt het CDA aan een waarborgfonds van de verzekeraars onderling. D66 ziet wel iets in het idee. De christen-democraten gaan ervan uit dat ook de VVD haar bezwaren laat varen als de financiële problemen van de verzekeraars zijn opgelost. Maar de liberalen wilden maandagmorgen, voor aanvang van het kamerdebat, nog niets zeggen over het voorstel van het CDA.
Overigens liggen er binnen de coalitie nog meer geschilpunten met betrekking tot het wetsvoorstel over de WAO. Zo maakt de VVD ook bezwaar tegen de voorgestelde verhoging van de uitkering voor volledig arbeidsongeschikten. Die uitkering zou stijgen van 70 naar 75 procent van het laatstverdiende loon.
Het kabinet zei vrijdag vooralsnog vast te houden aan zijn plannen, maar zowel premier Balkenende als De Geus liet doorschemeren open te staan voor suggesties uit de Kamer. Met name minister De Geus is er veel aan gelegen dat zijn plan conform eerder gemaakte afspraken op 1 januari volgend jaar wordt ingevoerd.