Video van moord Pearl getoond in proces
In het proces tegen de vier mogelijke moordenaars van Daniel Pearl is dinsdag een videoband getoond waarop de laatste seconden van de journalist van de Wall Street Journal te zien zijn.
De rechtbank wees bezwaren van de advocaten van de hoofdverdachte, de Brit Ahmed Omar Saeed Sheikh, van de hand dat de band vervalst was en liet de aanklagers toe de band te vertonen waarop Pearl kort voor en kort na zijn dood te zien is. „Het is duidelijk dat de video is bewerkt met computers en niet toegelaten kan worden als bewijs”, zei advocaat Rai Bashir.
Het proces voor een speciale antiterreurrechtbank in de gevangenis van de Pakistaanse stad Hyderabad wordt gehouden achter gesloten deuren, maar advocaten hebben toestemming gekregen om journalisten te informeren na de zittingen.
Hoofdaanklager Raja Quereshi liet een agent van de Amerikaanse federale recherche (FBI), John Falgon, aan het woord, die verklaarde de band op 21 februari te hebben ontvangen van een Pakistaanse journalist die niet nader werd aangeduid.
Volgens rechercheurs die de band hebben gezien wordt Pearl gedwongen te zeggen dat hij Joods is. Terwijl hij al dood of bewusteloos is, wordt daarna zijn keel doorgesneden.
Bashir zei dat alleen het gezicht van Pearl op de band te zien is. Op de achtergrond klinkt een onverstaanbare stem. Dan zijn kinderen in een Palestijnse vluchtelingenkamp te zien. Vervolgens komen achter Pearl twee handen in beeld, wordt zijn hoofd beetgepakt en zijn keel doorgesneden. Het lichaam beweegt niet zodat aannemelijk is dat Pearl op dat moment al dood is, zei de advocaat.
Het proces, dat 22 april begon, is om veiligheidsredenen van Karachi naar Hyderabad verplaatst. De Zuid-Pakistaanse havenstad waar Pearl verdween, is een bolwerk van fundamentalisten, die niets moeten hebben van de steun die Pakistan geeft aan de Amerikaanse strijd in Afghanistan.
De vier aangeklaagden zeggen onschuldig te zijn aan de moord op Pearl, die in Karachi onderzoek deed naar banden tussen Pakistaanse moslimextremisten en Richard Reid, die poogde een Amerikaans toestel op te blazen met explosieven verborgen in zijn schoenen.