Schipbreuk dreigt voor WAO-wetsvoorstel
Het is plotseling uiterst onzeker of de nieuwe WAO, het troetelkind van minister De Geus van Sociale Zaken, wel doorgaat. CDA en D66 willen de wet op een essentieel punt aanpassen, de VVD twijfelt aan de noodzaak ervan.
Hoe ernstig de situatie is, bleek woensdag na een hoorzitting waarin de sociale partners en het Verbond van Verzekeraars een ultieme poging deden de Tweede Kamer te winnen voor privatisering van de WAO voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. CDA en D66 voelen daar veel voor, de VVD helemaal niets. Het kabinet houdt sterk vast aan een gedeelde verantwoordelijkheid van particuliere verzekeraars en uitkeringsinstantie UWV.
De VVD liet doorschemeren helemaal te twijfelen aan de nieuwe WAO, die op 1 januari moet ingaan. Net als de linkse oppositie wees de liberale vice-fractievoorzitter De Vries erop dat de al eerder genomen maatregelen voor instroombeperking verrassend effectief zijn. De linkse oppositie is trouwens helemaal fel tegen de nieuwe wet, die volledig arbeidsongeschikten in een aparte regeling onderbrengt.
De nieuwe WAO is opgenomen in het regeerakkoord van CDA, VVD en D66. Bovendien heeft minister De Geus bij herhaling benadrukt de wet te beschouwen als hoofdpunt van zijn beleid. Mocht er daarom in de Kamer daadwerkelijk onvoldoende steun zijn, dan brengt dat forse politieke problemen met zich mee. De linkse oppositie heeft daarom voor donderdag meteen een spoeddebat aangevraagd.
Volgende week staat de formele behandeling van de nieuwe wet op de kameragenda. Minister De Geus liet woensdag weten dat uitstel wat hem betreft „niet aan de orde” is. Hij benadrukte dat de politiek al 25 jaar worstelt met de WAO en dat het nu tijd is om „door te pakken.” Volgens VVD-politica De Vries zal de bewindsman echter met een „beregoed verhaal” moeten komen om haar fractie alsnog te overtuigen.