Buitenland

Shell gedagvaard wegens apartheid

Shell Zuid-Afrika staat op een lijst van internationale bedrijven die gedagvaard gaan worden voor hun rol in de apartheidsjaren.

ANP
15 May 2002 08:26Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

Dat is bekendgemaakt door de Zuid-Afrikaanse afdeling van Jubilee, een internationale beweging die zich onder andere sterk maakt voor schadeclaims van slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Jubilee is bezig met onderzoek naar de handel en wandel van Shell in Zuid-Afrika. De oliemaatschappij zal zeker een dagvaarding krijgen, wanneer is nog niet bekend. Coördinator Teboho Klaas is net terug van een bezoek aan Duitsland en Denemarken, waar hij naar bewijzen zocht voor het aandeel van internationale oliemaatschappijen aan het instandhouden van de apartheidsregering.

In dat verband is het Deense scheepvaartbedrijf Maersk onder de loep genomen vanwege zijn aandeel aan het omzeilen van de olie-embargo’s die destijds aan Zuid-Afrika werden opgelegd. „Zo komen wij ook bij Shell terecht, dat ons wel het een en ander heeft uit te leggen”, aldus Abrahams. Een woordvoerder van Shell in Zuid-Afrika reageert laconiek. „Wij zien nadere informatie over een schadeclaim met belangstelling tegemoet.”

De taakgroep apartheidsschulden en compensatie van Jubilee Zuid-Afrika heeft bij het onderzoek de assistentie ingeroepen van de Amerikaanse advocaat Edward Fagan. Fagan maakte faam met de dagvaarding van een aantal Zwitserse banken, die hij uiteindelijk zo’n 300 miljoen Zwitserse frank aan schadevergoeding wist af te dwingen voor zijn Joodse cliënten, Oost-Europese slachtoffers van de Jodenvervolging.

Behalve met Fagan heeft Jubilee ook contact met het advocatenduo Michael Hausfeld en Johnny Cochrane. Laatstgenoemde werd bekend met het geruchtmakende proces van de Amerikaanse sportman O. J. Simpson. Hausfeld en Cochrane werken nu aan het formuleren van schadeclaims voor de slachtoffers van de slavernij.

De juridische adviseur van Jubilee, Charles Abrahams, praat liever nog niet over klinkende munt met minstens zes nullen. „Wij zijn in het onderzoeksstadium om bewijzen te vergaren hoe verschillende internationale bedrijven destijds met het apartheidsregime hebben samengespannen. Dat geldt dus ook voor Shell.” Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Zwitserse wapenfabrikant Dieter Buhrle de eerste tegen wie een eis tot schadevergoeding aanhangig gemaakt zal worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer