Binnenland

Coalitiefracties worstelen met nieuwe WAO

De regeringsfracties CDA, VVD en D66 in de Tweede Kamer hebben nog geen idee hoe ze uit de al maanden slepende impasse over de nieuwe, strengere WAO moeten komen. Het wetsvoorstel wordt volgende week behandeld, maar de drie partijen houden vast aan hun bezwaren, zo blijkt uit hun dinsdag ingediende schriftelijke commentaar. Bovendien zitten ze bepaald niet op één lijn.

ANP
7 June 2005 19:50Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Kern van de nieuwe WAO, die op 1 januari moet ingaan, is dat alleen volledig arbeidsongeschikten een uitkering krijgen. Wie nog deels kan werken moet aan de slag blijven met behulp van een aanvulling op het loon. Volgens minister De Geus van Sociale Zaken moet die loondoorbetaling worden uitgevoerd door zowel de publieke uitkeringsfabriek UWV als particuliere verzekeraars. Als zij met elkaar concurreren doen ze beter hun best om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen, is het idee.

De drie regeringsfracties zien niets in deze aanpak, maar over hoe het dan wel moet lopen de meningen uiteen. CDA en D66 willen dat alleen de verzekeraars zich bezighouden met de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, maar volgens de VVD zou dat veel te duur worden.

Verzekeraars hebben in tegenstelling tot het UWV geen WAO–fonds achter de hand waaruit ze de loonaanvullingen kunnen betalen, en moeten dus helemaal bij nul beginnen met hun financiering. Zij zouden daardoor gedwongen worden torenhoge premies te berekenen. Ook voor het kabinet gaf deze factor de doorslag om te kiezen voor een stelsel waarin ook het UWV meedoet.

Maar het maatschappelijk draagvlak voor de nieuwe WAO is er hierdoor niet breder op geworden, zoals D66–leider Dittrich in zijn schriftelijke commentaar opmerkt. De sociale partners hebben steeds ingezet op een model waarbij alleen de verzekeraars meedoen. Ook de verzekeraars zelf willen niets weten van betrokkenheid van het UWV. Volgens hen kan dan geen sprake zijn van eerlijke concurrentie, ook al wil het kabinet via een opslag op de UWV–premie de uitgangspositie van alle partijen zoveel mogelijk gelijktrekken.

Volgens CDA en D66 overleggen de regeringsfracties achter de schermen over een compromis, maar VVD–Kamerlid De Vries zegt daar niets vanaf te weten. Zij is somber over het vinden van een oplossing. „Ik heb geen goed gevoel bij dit wetsvoorstel".

Van uitstel of zelfs afstel, zoals vooral de oppositie wil, kan wat De Geus betreft geen sprake zijn. De CDA–bewindsman wil „doorpakken". De WAO–ingreep vormt een hoeksteen van het regeerakkoord. Uitstel zou een afgang voor het kabinet zijn.

In haar schriftelijk inbreng komt CDA–Kamerlid Verburg met een ideetje om de financiële positie van de verzekeraars te ontlasten. Kan de overheid niet tijdelijk een waarborgfonds in het leven roepen waar een deel van hun verplichtingen tijdelijk herverzekerd worden? Dan zouden de verzekeraars een wat minder hoge premie hoeven te heffen. Wat De Geus van dit plan vindt is nog niet bekend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer