Buitenland

Bestand Midden–Oosten door geweld onder druk

Na een periode van betrekkelijke rust is dinsdag het geweld op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook opnieuw opgelaaid. Vijf mensen kwamen om het leven en zeker twaalf personen raakten gewond op een van de gewelddadigste dagen sinds Israël en Palestijnse militanten in februari dit jaar een bestand overeenkwamen.

ANP/AFP/RTR
7 June 2005 19:20Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Het eerste slachtoffer viel in de nacht van maandag op dinsdag bij Rafah in de Gazastrook aan de grens met Egypte. Israëlische militairen schoten een man dood, van wie ze vermoedden dat hij een bom wilde plaatsen.

Later op de dag trokken Israëlische militairen het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever binnen. De Israëliërs schoten een commandant van de militante beweging Islamitische Jihad en een ongewapende Palestijnse politieman dood. Volgens omwonenden en artsen gebeurde dat bij een inval in een huis van waaruit militanten terugschoten. Palestijnen identificeerden de leider van de Islamitische Jihad als de 30–jarige Marwah Keil.

Het Israëlische leger stelde in een verklaring dat de commandant van de Islamitische Jihad een zelfmoordaanslag in Israël aan het voorbereiden was. Na de Israëlische actie trokken honderden woedende Palestijnen door de stad Jenin om hun woede over de dood van de commandant te uiten.

Ook in de Gazastrook was het onrustig. Palestijnen voerden zeker zes mortieraanvallen uit. De meeste acties waren gericht tegen de joodse nederzetting Ganei Tal. Een Palestijnse en een Chinese arbeider werden gedood. Vijf andere personen raakten gewond, aldus het Israëlische leger. Volgens militaire bronnen zijn onder de gewonden mogelijk ook Thaise dagloners.

De Islamitische Jihad heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen in de Gazastrook opgeëist. De militante groepering stelde dat de acties een reactie waren op het schenden van het bestand door Israël en op de pogingen maandag van Israëliërs om „in te dringen" in de al–Aqsa–moskee in Jeruzalem. Honderden Palestijnen bekogelden maandag Israëliërs die naar de Tempelberg waren gekomen voor de jaarlijkse herdenking van de inname van Oost–Jeruzalem in 1967 door Israël. De Tempelberg is voor zowel moslims als joden een heilige plaats.

Israëlische waarnemers zeiden dat het hernieuwde geweld wellicht verband hield met de Israëlische terugtrekking uit de Gazastrook, die voor midden augustus op de agenda staat. Volgens de waarnemers willen militante Palestijnen doen geloven dat Israël onder druk van Palestijnse aanvallen tot de terugtocht uit de Gazastrook heeft besloten.

James Wolfensohn, voormalig topman van de Wereldbank, arriveerde dinsdag in het Midden–Oosten om met de betrokken partijen de terugtocht uit de Gazastrook te bespreken. Wolfensohn is in de regio als gezant van het zogeheten kwartet voor het Midden–Oosten. De Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Europese Unie en Rusland vormen dit kwartet, dat werkt aan een blijvende vrede in de regio.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw is dinsdag en woensdag in het Midden–Oosten. Hij zorgde dinsdag al voor consternatie in Israël, omdat hij voor de BBC zei dat zijn diplomaten met twee Palestijnen hadden gesproken, die onlangs in een stadsbestuur waren gekozen en banden met Hamas hebben. Straw voegde er aan toe dat zijn medewerkers geen contact met leiders van Hamas zullen hebben, zolang die militante Palestijnse beweging het geweld niet heeft afgezworen. Desondanks voelen tal van Israëliërs zich gesterkt in hun opvatting dat de EU aanstuurt op het hanteren van een minder harde lijn tegen radicale Palestijnse groepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer