VS-diplomaten in gesprek met Noord-Korea
Amerikaanse en Noord-Koreaanse diplomaten hebben elkaar maandag in New York ontmoet voor overleg over een mogelijke hervatting van de onderhandelingen over het kernwapenprogramma van Noord-Korea.
Zes landen nemen deel aan die onderhandelingen, maar sinds juni vorig jaar liggen de besprekingen vrijwel stil.
Het Noord-Koreaanse regime dringt aan op bilaterale onderhandelingen tussen Pyongyang en Washington, maar de regering-Bush weigert daarop in te gaan. De Amerikanen hebben Noord-Korea in het verleden economische samenwerking beloofd, maar niet dan nadat Pyongyang zijn kernwapenprogramma heeft ontmanteld.
Behalve de VS en Noord-Korea zijn Zuid-Korea, Japan, China en Rusland bij het zespartijenoverleg betrokken. Amerika en Noord-Korea onderhouden geen diplomatieke contacten. Directe contacten tussen beide landen vinden daarom plaats via de Noord-Koreaanse missie bij de Verenigde Naties in New York. Half mei was een eerste bespreking tussen beide partijen, waarbij gesproken werd over een eventuele hervatting van het zespartijenoverleg.
Maandag werd dat overleg voortgezet, maar Buitenlandse Zaken wilde geen nieuws kwijt over concrete besluiten.
Het enige wat minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice kwijt wilde was dat Washington niets ziet in bilateraal overleg. „Wij blijven erbij dat het zespartijenoverleg het beste forum is om Pyongyang ervan te overtuigen dat alle partijen in de regio van mening zijn dat het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma ontmanteld moet worden”, aldus Rice.