Buitenland

Zwitsers stemmen in met ‘Schengen’

De Zwitsers hebben zondag voor de deelname van hun land aan het Schengen-verdrag gestemd. Ook zeiden ze ja op de vraag of homoseksuele stellen meer rechten moeten krijgen.

Buitenlandredactie
6 June 2005 15:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Het Zwitserse ja tegen ’Schengen’ betekent dat paspoortcontroles aan de Zwitserse grens voor inwoners van de Schengen-landen -waaronder Nederland- vanaf 2007 tot het verleden behoren. Het voorstel van de regering haalde het met 55 procent.

De Zwitserse president, Samuel Schmid, zag in de uitslag een blijk van steun voor het beleid van de regering om hechtere banden te kweken met de rest van Europa. Maar de regering zal de grote minderheid die tegen Schengen heeft gestemd niet negeren, zei hij.

De Europese commissarissen Benita Ferrero-Waldner en Franco Frattini noemden de ratificatie van de associatieakkoorden een belangrijke stap in de betrekkingen tussen Zwitserland en de EU. „Enerzijds wordt de vrijheid van verplaatsing vergemakkelijkt, anderzijds kan de samenwerking op het gebied van interne veiligheid worden versterkt.”

Gezien de uitslagen van de recente referenda over de Europese grondwet in Frankrijk en Nederland werd er vooraf aan getwijfeld of het voorstel over de deelname aan Schengen het zou halen. Commentatoren dachten dat de kiezers door de uitslag van het Franse en het Nederlandse referendum makkelijker nee zouden durven zeggen.

De Zwitserse coalitieregering wilde aansluiting bij de Schengen-zone, omdat dit volgens haar de Zwitserse economie ten goede zal komen. Opener grenzen zullen de inkomsten uit toerisme doen toenemen en de toegang tot de Europese markt verbeteren.

De inwoners van Zwitserland spraken zich zondag ook positief uit over de vraag of homoseksuele paren dezelfde rechten konden krijgen als heteroseksuele echtparen. Die vraag werd door 58 procent van de kiezers met ja beantwoord.

Homoseksuelen en lesbiennes kunnen voortaan een geregistreerd partnerschap aangaan. Bepaalde zaken, zoals adoptie, blijven echter voorbehouden aan getrouwde stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer