Kandidaat-lidstaten van de NAVO
Op de topontmoeting van de NAVO die in november in Praag plaatsvindt, moet de beslissing vallen welke kandidaat-landen kunnen toetreden tot het westerse militaire bondgenootschap.
Er zijn tien kandidaten, maar Kroatië heeft zich te laat opgegeven om in november al in aanmerking te kunnen komen. Hier volgt een lijst van de kandidaten, met de omvang van hun strijdkrachten en een summiere beschrijving van hun status.
Slovenië heeft een leger van 9300 man. Zal waarschijnlijk mogen toetreden, maar veel Slovenen zijn tegen het NAVO-lidmaatschap.
Slowakije: leger 35.000 man. NAVO zou de deur dicht kunnen houden als verkiezingen in september de voormalige autoritaire premier Meciar aan het bewind terugbrengen.
Estland: het leger van 5000 man is hard toe aan modernisering. Heftige oppositie van Rusland tegen toetreding van Estland is laatste tijd verminderd.
Letland: 5400 man. Heeft wetten aangenomen om te voldoen aan eis van de NAVO dat discriminatie van Russische minderheid ophoudt.
Litouwen: 10.400 man. Rusland is bang voor invloed van NAVO-lidmaatschap op enclave Kaliningrad, maar heeft oppositie gematigd.
Roemenië: 170.000 man. Moet leger stroomlijnen en corruptie bestrijden. Strategische positie op de Balkan vergroot zijn kansen.
Bulgarije: 75.000 man. Verkeert in soortgelijke positie als Roemenië, is bezig zich te ontdoen van verouderd Sovjetwapentuig.
Kandidaten voor de langere termijn:
Kroatië: 57.000 man. Zal naar verwachting bij eerstvolgende gelegenheid worden opgenomen.
Albanië: 31.000 man. Komt vanwege aanhoudende instabiliteit voorlopig niet in aanmerking.
Macedonië: 15.000 man. Maakt voorlopig ook weinig kans vanwege etnische onrust, die ingrijpen van de NAVO noodzakelijk maakte.
De huidige lidstaten van de NAVO zijn: België, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Tsjechië, Turkije, de Verenigde Staten en IJsland.