Bijna 150 agenten in de fout
Bijna 150 politiemensen hebben vorig jaar een strafbaar feit gepleegd. De politie ontsloeg in totaal negentig agenten omdat ze zich hadden misdragen. Nog eens 61 politiemensen kregen voorwaardelijk ontslag en 34 agenten namen zelf ontslag gedurende het onderzoek tegen hen.
Dat meldde het televisieprogramma Zembla woensdagavond op basis van een rapport van de Raad van Hoofdcommissarissen, die voor het eerst landelijke cijfers over de integriteit bij de politie bekend heeft gemaakt. Bij de 1067 onderzoeken naar mogelijke integriteitsschendingen waren 1277 agenten betrokken.
In 149 gevallen was er sprake van een strafbaar feit en 444 keer ging het om plichtsverzuim. In 531 gevallen werd de verdenking weerlegd of werd de overtreding niet aangetoond. Het betrof onderzoeken naar het gedrag van politiemensen in werktijd, maar ook in privé-tijd. Ze blijken zich vooral schuldig te maken aan geweld, maar ook aan zaken zoals misbruik van hun positie, diefstal, verkrachting en drugsgebruik.
Korpschef G. Huijser van Reenen van Zaanstreek-Waterland, die in de Raad van Hoofdcommissarissen verantwoordelijk is voor het integriteitsbeleid, zei geschrokken te zijn van de cijfers. De raad wil volgens hem de mogelijkheid krijgen een uitgebreider antecedentenonderzoek te doen bij potentiële agenten. Dat moet zich dan ook richten op de „bredere kring” van familie en vrienden rondom sollicitanten.
Huijser van Reenen heeft minister Remkes (Binnenlandse Zaken) gevraagd de wet op dit punt uit te breiden. „En dat gaat gebeuren”, benadrukte hij.
De korpschef liet in een nadere reactie weten er elke keer weer van te schrikken als hij ziet waartoe ook politiemensen, die volgens hem een voorbeeld voor anderen moeten zijn, soms in staat zijn. „Aan de andere kant weet ik dat het merendeel van onze ruim 50.000 mensen zijn werk integer en met toewijding uitvoert. Het is goed dat wij al die onderzoeken verrichten en de rotte appels uit de mand halen”, aldus Huijser van Reenen.
De hoofdagent van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) die op 16 april zijn gezin en zichzelf in Hilversum doodschoot, had geen toestemming om zijn dienstwapen mee naar huis te nemen. Dat geldt ook voor een verkrachtingszaak, waarin een KLPD-agent in Leeuwarden wordt verdacht van het bedreigen van zijn vrouw met zijn dienstwapen. Een en ander bleek uit de uitzending van Zembla. Een woordvoerder van het KLPD heeft deze informatie bevestigd. Het is volgens het KLPD regel dat een diender zijn dienstwapen in principe niet mee naar huis neemt. Een agent die tot de uitzonderingsgroep behoort die hier wel toestemming voor krijgt, moet aan speciale voorwaarden voldoen. Zo moet deze diender het wapen thuis in een kluis bewaren.
Volgens een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen kan deze regel een drama zoals in Hilversum overigens niet altijd voorkomen. Als iemand echt kwaad wil, kan een agent bijvoorbeeld ook tijdens zijn diensttijd een misdrijf plegen.