In Amsterdam klinkt vooral een nee
Op de Amsterdamse stembureaus is het woensdag flink druk. Op een aantal plaatsen ligt de opkomst hoger dan bij de verkiezingen van het Europese Parlement en de gemeenteraadsverkiezingen. Tot nu toe klinkt vooral een nee, blijkt uit een rondje langs de stembureaus.
„Nee, natuurlijk", deelt een mevrouw op de Rosa Boekdrukkerschool in stadsdeel De Baarsjes een medewerker van het stembureau onverbiddelijk mee. Hij kijkt er niet verbaasd van op. „We horen een hoop nee en ik verwacht ook wel dat dat er vanavond uitkomt". De opkomst in De Baarsjes in Amsterdam–West begon woensdagochtend goed. Halverwege de middag kwam meer dan 20 procent een stem uitbrengen voor het referendum. Volgens de voorzitter van het stembureau klinkt een tendens dat mensen met een goed besteedbaar inkomen voor de grondwet stemmen en mensen met minder inkomen tegen.
’t Zonnehuis in Amsterdam–Noord beleeft een van de drukste verkiezingsdagen ooit. Het is opvallend druk, vertelt de voorzitter van het stembureau. Normaal gesproken interesseren de buurtbewoners zich niet zo voor verkiezingen en ligt de opkomst erg laag. „Ik was gisteren nog pessimistisch, maar denk dat we nu wel eens boven de 50 procent uit kunnen komen", schat de voorzitter. Halverwege de middag had tegen de 30 procent een stem uitgebracht. Ook in Noord stemmen veel mensen tegen de grondwet. „Ik denk dat het toch uit een soort onvrede is over de regering", denkt de voorzitter.
Volgens de voorzitter van het stembureau in wijkgebouw Eltheto in stadsdeel Zeeburg maakt het kleine stembiljet het de kiezers een stuk makkelijker dan bij verkiezingen van bijvoorbeeld de gemeenteraad of het parlement. „Ze hoeven nu maar een vraag te beantwoorden. Bij de gemeenteraad is dat heel anders, dan moeten ze vaak hele lappen tekst doornemen". Hij is dan ook niet ontevreden over de opkomst in zijn wijk, die doorgaans niet bijster hoog is.
„Dat komt met name door de bevolkingssamenstelling, de leeftijden en het groot aantal allochtonen", weet hij. Zijn collega vermoedt dat ongeveer 35 procent van de opgeroepen kiezers komt stemmen. „Ik werk hier al twaalf jaar en weet inmiddels wel een beetje hoe het gaat". Ook in Zeeburg klinkt vooral een nee. „Mensen zeggen dat de Fransen hebben bepaald dat wij nee moeten stemmen".