Binnenland

LPF probeert rijen te sluiten

Bestuur en kamerkandidaten van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) hebben zaterdag geprobeerd de rijen te sluiten. Na een vergadering in hun hoofdkwartier, een kubus in de Spaanse Polder, stonden zij een ogenblik de pers te woord in een kennelijke poging zo veel mogelijk eenheid uit te stralen. Woordvoerder M. Herben: „We zijn eensgezind in ons streven de ideeën van Pim springlevend te houden.”

Redactie politiek
13 May 2002 09:36Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

Dat in de dagen daarvoor minstens drie LPF-kopstukken beweerd hadden de nieuwe leider van de partij te zijn, deed Herben af als een misverstand. J. Dost, in wiens bedrijf LPF kantoor houdt, stelde vrijdag dat hij de nieuwe LPF-aanvoerder is. Herben noemde dit zaterdag een „emotionele opwelling”, veroorzaakt door het feit dat bestuurslid Dost per ongeluk niet uitgenodigd was voor de begrafenis van Fortuyn. Dost is inmiddels gekozen tot vice-voorzitter van de partij, na voorzitter P. Langendam.

Over het leiderschap van de partij heeft men ook zaterdag geen beslissing genomen. Hierover zal de nieuwe kamerfractie op z’n vroegst aanstaande donderdag een besluit nemen.

In een persbericht nam de LPF gisteren enige afstand van de aangifte die strafpleiter mr. G. Spong heeft gedaan tegen onder meer de politici Melkert (PvdA) en Rosenmöller (GroenLinks). Deze lijsttrekkers zouden door hun publieke uitlatingen over Fortuyn een klimaat van haat hebben geschapen waarin het mogelijk werd de bekende Rotterdammer om het leven te brengen.

Volgens Herben is deze aanklacht geen initiatief van de LPF, maar doen de advocaten Spong en Hammerstein op verzoek van wijlen de heer Fortuyn dit onderzoek. Fortuyn zou hen hier destijds om gevraagd hebben, omdat hij ongerust was over de negatieve sfeer die rondom zijn persoon ontstond. Spong bevestigt dat zijn actie niets met de LPF te maken heeft.

Hoogleraar strafrecht Y. Buruma noemt de aangifte van Spong hoogst merkwaardig. „O`f hij is verblind door verdriet, òf hij maakt goedkoop reclame voor zijn zaak.” Het is in Nederland uniek dat politici vervolgd worden voor uitspraken gedaan tijdens een verkiezingscampagne.

Zaterdag waarschuwde minister Korthals van Justitie ervoor dat Spongs aangifte, zo vlak voor 15 mei gedaan, de tegenstellingen in Nederland kunnen laten escaleren. Het kan de strafpleiter „geen barst schelen”, meldt de Volkskrant. „Wij accepteren geen langzaamaan-actie, zoals bij het taartincident. De politie wist toen wie de daders zijn. Als justitie snel iets had gedaan, was er een signaal afgegeven van: je blijft met je fikken van iemand af.” Spong en Hammerstein gaan mogelijk ook aangifte doen tegen journalisten die Fortuyn in een kwaad daglicht zouden hebben gesteld.

Inmiddels heeft het kabinet H. van den Haak (72), oud-president van het gerechtshof in Amsterdam, benoemd tot voorzitter van de onafhankelijke commissie die moet onderzoeken hoe het zat met de beveiliging van Fortuyn. Tot de driekoppige commissie gaat mogelijk ook C. Fijnaut behoren, een wetenschapper die tal van onderzoeken deed naar criminaliteit in Nederland. Het kabinet stuurt vandaag een brief naar de Tweede Kamer over de benoeming van de commissie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer