Hilla weer doelwit van aanslagen
De sjiitische stad Hilla is opnieuw het doelwit geweest van opstandelingen. In de Iraakse stad, circa 95 kilometer ten zuiden van Bagdad, kwamen maandag bij twee zelfmoordaanslagen 27 mensen om het leven en raakten 128 anderen gewond.
De eerste aanslag was gericht tegen ongeveer 500 politiecommando’s die protesteerden voor het kantoor van de burgemeester. Zij eisten uitbetaling van achterstallige salarissen. Een man liet te midden van een demonstrerende menigte zijn explosieven afgaan. De tweede zelfmoordenaar droeg net als de eerste een gordel met springstoffen. Hij bracht die tot ontploffing toen de demonstranten wegvluchtten na de eerste explosie. Een getuige vertelde dat het aantal slachtoffers moeilijk is vast te stellen omdat zo veel lichamen zwaar waren verminkt.
In Hilla kwamen bij een zelfmoordaanslag in februari al 118 mensen om het leven. De aanslagen van maandag zijn opgeëist door al-Qaida onder leiding van Abu Musab al-Zarqawi. Die groepering probeert een wig te drijven tussen de soennitische en sjiitische gemeenschap.
Al-Zarqawi zegt in een zelf ingesproken bandopname dat hij slechts lichtgewond is geraakt tijdens een vuurgevecht met Amerikaanse militairen, en dat hij zich in Irak bevindt. Of het ook echt Al-Zarqawi is die op de opnamen te horen is, was niet te verifiëren.
Iraakse politiemannen en Amerikaanse militairen hebben maandag in Tuz Khurmatu in het noorden van Irak dertig vermeende terroristen aangehouden, onder wie negen buitenlandse strijders. Dat is in veiligheidskringen in Kirkuk vernomen. De arrestanten zouden verantwoordelijk zijn voor talrijke moorden en aanslagen. Bij de buitenlanders zou het gaan om drie Syriërs, twee Jordaniërs en vier Afghanen.
Een op de tien artsen in Irak is het afgelopen jaar gestopt met het uitoefenen van zijn of haar beroep. Het geweld in het land en de bedreigingen aan hun adres vormen de voornaamste reden waarom zo veel artsen het voor gezien houden. Vooral de afgelopen maanden hield een flink percentage van de 32.000 geregistreerde artsen ermee op. Dat meldde The New York Times maandag op basis van gegevens cijfers van de Iraakse Medische Vereniging.
Bijkomend probleem is dat het vooral de seniorartsen zijn die het beroep de rug toekeren of uitwijken naar het buitenland. De krant haalt als voorbeeld een ziekenhuis in Bagdad aan waar het afgelopen jaar vier hoofdchirurgen en zes cardiologen niet meer op het werk zijn verschenen. De artsen worden bedreigd door zowel terroristische groeperingen als familieleden van patiënten. Als een operatie mislukt, staat er al snel een neef met een kalasjnikov voor de deur, aldus een arts uit een ziekenhuis in Bagdad. Ook zijn de artsen als ze patiënten aan huis bezoeken, een gemakkelijk doelwit voor ontvoerders. Daarnaast moeten ze werken onder steeds moeilijkere omstandigheden. Zo valt regelmatig de elektriciteit uit.
Een Iraaks militair toestel met vier Amerikanen en een Irakees aan boord is maandag vlak bij de grens met Iran neergestort. Dat meldde het Amerikaanse leger. Het incident gebeurde rond het middaguur tijdens een zandstorm bij de stad Khanaqin. Onduidelijk is of het een vliegtuig of helikopter betrof. Ook over de toestand van de inzittenden wilde het leger niets kwijt. De afgelopen twee jaar zijn al meer dan twaalf Amerikaanse helikopters neergehaald of neergestort in Irak.