AzG: hoofd Nederlandse tak opgepakt in Sudan
Sudan heeft maandag het hoofd van de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen (AzG) opgepakt. Dat heeft de hulporganisatie in Amsterdam bevestigd. Vroeg in de avond is Paul Foreman op borgtocht vrijgelaten.
Eerder op de dag was een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Brit Foreman, die de Nederlandse tak in Sudan leidt. De regering is boos dat AzG–Nederland een rapport heeft uitgebracht over honderden verkrachtingen in de regio Darfur, aldus openbaar aanklager Mohamed Farid maandag.
Een woordvoerster van AzG in Amsterdam toonde zich ’zeer geschokt en verontwaardigd’. „Het is ons mandaat om ons uit te spreken over schending van mensenrechten. Dit is te gek voor woorden".
Ook minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) vindt dat de zaak niet door de beugel kan. „Als de organisatie misstanden tegenkomt, moeten die aan de kaak gesteld kunnen worden". Zij zal in haar hoedanigheid als waarnemend EU–voorzitter voor Luxemburg, protest aantekenen bij de regering in Khartum. Ook zal zij de speciale VN–gezant voor Sudan, de Nederlander Jan Pronk, vragen de zaak bij de Sudanese regering aan te kaarten.
Volgens de AzG–woordvoerster is Foreman „woedend" over de zaak. De aanklacht luidt ’het ondermijnen van de Sudanese maatschappij door publicatie van onware rapporten’, aldus de woordvoerster. AzG–Amsterdam is druk bezig met juridische bijstand voor Foreman. Die is op borgtocht vrijgelaten, maar mag Sudan niet verlaten.
Aanklager Farid noemde het rapport gelogen en ontkende de massale, systematische verkrachtingen die AzG aan de kaak heeft gesteld. Het is voor het eerst dat zo’n actie wordt ondernomen tegen een hulporganisatie sinds de problemen in Darfur begin 2003 begonnen. Volgens de Sudanese wet had AzG met de overheid moeten overleggen alvorens het rapport te publiceren. Volgens Farid is meermalen gevraagd om bewijzen, maar heeft de organisatie die niet gegeven. Justitie gaat er daarom van uit dat de beschuldigingen niet kloppen. Volgens Farid is de maximale celstraf drie jaar. Foreman zei dat hij geen medische documenten wil doorgeven omdat die vallen onder het medisch beroepsgeheim.
In het dit voorjaar verschenen verslag staan verhalen van vrouwen die zich in de rampregio Darfur kwamen melden bij klinieken of andere hulpverleners. Dat is maar het topje van de ijsberg, aldus noodhulpcoördinator Ton Koene van AzG in maart tegen het ANP. De daders zijn Arabische milities, politiemensen of militairen. De politie sluit verkrachte vrouwen veelal op als crimineel en behandelt ze als (seks)slaaf.
De organisatie stelde niet dat de regering direct verantwoordelijk is voor de verkrachtingen, maar vond wel dat de regering de straffeloosheid moet stoppen en de daders moet berechten. Meteen na het verschijnen van het AzG–stuk had de regering er al kritiek op.