VVD twijfelt over volgen referendum
De VVD geeft pas begin volgende week uitsluitsel over de wijze waarop zij zal omgaan met de uitslag van het referendum over de Europese grondwet op 1 juni. Fractievoorzitter Van Aartsen heeft daar nu al wel een idee over, maar hij wil dat eerst in het weekeinde nog met zijn fractie bespreken.
Dat zei Van Aartsen woensdagavond in het tv-programma Barend & Van Dorp. De VVD-aanvoerder heeft al diverse malen gezegd dat hij de uitslag „zeer serieus” zal nemen, maar wijst er ook steeds op dat het om een raadgevende en niet om een bindende volksraadpleging gaat.
Eerder maakte een kamermeerderheid van CDA en PvdA duidelijk dat ze de uitslag van het referendum zullen overnemen als de opkomst ten minste 30 procent bedraagt. Het CDA stelt nog wel als extra voorwaarde dat het een nee alleen volgt als minimaal 60 procent van de kiezers tegen de grondwet stemt. D66, GroenLinks, SP en LPF stellen helemaal geen voorwaarden. Zij zullen de uitspraak van de bevolking altijd overnemen. ChristenUnie, SGP en de Groep Wilders zijn en blijven tegen de grondwet, ongeacht de uitslag van het referendum.
PvdA-leider Bos stoort zich aan het niveau waarop de SP campagne voert tegen de Europese grondwet. Hij zei dat woensdag in een interview met NRC Handelsblad. Volgens Bos past de stijl van SP-leider Marijnissen niet bij die van een politicus „die bereid is ook verantwoordelijkheid te nemen voor het landsbestuur.” Hij hekelde de SP-oproep om bij het referendum op 1 juni nee te stemmen als kiezers de grondwet niet hebben gelezen. „Dan moet je als leidende politicus juist zeggen: ik doe nog een keer een poging u uit te leggen wat er in de grondwet staat en probeer u te overtuigen.”
De Stichting Schreeuw om Leven voert ook actie tegen de Europese grondwet. Tot en met 1 juni trekt een referendumkaravaan door het land om het publiek ertoe te bewegen nee te zeggen tegen de grondwet en ja tegen afschaffing van abortus. De stichting doet onder meer de plaatsen Rijssen, Utrecht, Amersfoort en Den Haag aan.
De SP bepleit een parlementair onderzoek naar het opgaan van de gulden in de euro. Aanleiding is „de aanhoudende onduidelijkheid hierover.” Nadat eerder directeur Brouwer van De Nederlandsche Bank had gezegd dat de gulden in 1998 was ondergewaardeerd ten opzichte van de Duitse mark, herhaalt zijn voorganger Szász vanavond op de tv dezelfde kritiek. Minister Zalm van Financiën en het Centraal Planbureau hebben echter betoogd dat de gulden vergeleken met alle munten in het eurogebied niet was ondergewaardeerd. Toch vindt de SP dat „als zo veel gezaghebbende mensen iets anders blijven zeggen” een parlementair onderzoek noodzakelijk is.
Oud-VVD-leider Bolkestein zei woensdag in het televisieprogramma NOVA dat hij zijn partij niet zou hebben geadviseerd voor de euro te stemmen als hij had geweten dat het stabiliteitspact niet zou worden gehandhaafd.
Tegenstanders van de Europese grondwet zijn vaak wat behoudender mannen die op zoek zijn naar zekerheden. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Trendbox. Voorstanders hebben een hogere opleiding, zijn ouder en meer geïnteresseerd in politiek. Volgens Trendbox zijn de mensen die nog geen keuze hadden gemaakt nog voor beide kampen te winnen. Ze komen uit alle geledingen van de bevolking.