Lidstaten EU akkoord over ontwikkelingshulp
De vijftien oude lidstaten van de Europese Unie zullen in 2015 allemaal 0,7 procent van hun begroting uittrekken voor ontwikkelingshulp. In 2010 willen zij al een gezamenlijk niveau van 0,56 procent bereiken.
Dat hebben de EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking dinsdag afgesproken. Vooral Duitsland, Italië, Portugal en Griekenland moeten hierdoor hun nationale budget voor ontwikkelingshulp fors verhogen.
De tien nieuwe, hoofdzakelijk Oost-Europese lidstaten zullen in 2015 ieder 0,33 procent van hun begroting uittrekken voor de armste landen ter wereld. De Europese bijdrage voor de armoedebestrijding in de wereld stijgt hierdoor in tien jaar tijd met 20 miljard euro tot 59 miljard euro. De afspraken passen in het kader van een groter VN-akkoord om in 2015 de armoede op de wereld te halveren.
Vooral Duitsland moet fors investeren in ontwikkelingshulp als het de doelstelling wil halen. Nu trekt Duitsland nog 0,28 procent van de begroting uit voor hulp aan arme landen. Als de Duitsers de tussentijdse doelstelling voor 2010 willen halen, is al een extra uitgave van 5,7 miljard euro nodig. Nederland besteedt nu al 0,8 procent van de nationale begroting aan ontwikkelingssamenwerking.
„De EU kan internationaal een goed figuur slaan door deze inbreng”, stelde minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking dinsdag na afloop van overleg met haar Europese collega’s. Zij vindt dat het extra geld vooral bestemd moet worden voor wegenbouw, telecommunicatie en technologische verbeteringen om de ontwikkelingslanden meer kans te geven in de internationale handel.
„Ik het het altijd verbijsterend gevonden dat niemand ooit aandacht heeft besteed aan economische groei en handel in de discussie over ontwikkelingshulp”, aldus Van Ardenne. „Handel is de sleutel tot ontwikkeling. Maar ook al gooien we alle handelsgrenzen open, dan nog hebben de ontwikkelingslanden hulp nodig. Die hulp moet wel gericht zijn op eerlijke handel”.