Bos: Bij ’nee’ mogelijk nieuw referendum
Als de Nederlandse bevolking volgende week woensdag ’nee’ zegt tegen de Europese Grondwet en Nederland als enige EU-lidstaat dwarsligt, moet de Tweede Kamer overwegen volgend jaar opnieuw een referendum te houden. Dat heeft PvdA-leider Wouter Bos dinsdag gezegd in een interview met het Algemeen Dagblad.
Als Nederland in z’n eentje tegen is, volgt overleg in Europa. „Het is zeer de vraag of de andere landen dan bereid zijn opnieuw met ons te onderhandelen", zegt Bos. „Over anderhalf jaar zijn alle tien de referenda achter de rug. Dan pas weten we of Nederland alleen staat. Het zou heel goed kunnen dat Nederland hierover dan opnieuw een referendum houdt".
Fractievoorzitter Verhagen van het CDA laat weten „verbaasd" te zijn dat de PvdA, een van de initiatiefnemers tot het referendum, nu opeens twijfel laat bestaan over wat ze met de uitslag zal doen. „Wij waren niet voor het referendum, maar we hebben wel gezegd dat we de uitslag serieus zullen nemen".
Voor D66-Tweede-Kamerlid Van der Laan is een tweede referendum „onacceptabel". „Nee is nee en dan moet je niet dezelfde vraag blijven stellen". Zij vindt dat Bos zich gedraagt als iemand van „een politieke elite, die toch wel doet wat zij wil".
Ook VVD-kamerlid Van Baalen vindt het voorstel van Bos „onzinnig". „Je kunt niet eerst de bevolking om een uitspraak vragen en als de uitkomst niet bevalt nog eens met een herkansing komen. Dat is niet de manier waarop je met de bevolking moet omgaan. Bovendien wordt de tijdelijke referendumwet per 1 januari opgeheven, dus zo eenvoudig als Bos het voorstelt is het allemaal niet".
Staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken zei in een reactie: „Het kabinet concentreert zich op één referendum en dat is het referendum van volgende week woensdag".
In een toelichting zei de woordvoerder van Bos dat ook voor de PvdA een nee in het referendum een nee is. „Maar als Nederland als enige tegen de grondwet is, en de overige lidstaten zijn niet bereid opnieuw te onderhandelen, dan kan de Nederlandse regering niet zomaar alsnog ja zeggen, zonder daarover opnieuw de bevolking te raadplegen".