Kweek stamcellen uit embryo mens
Een team van Zuid-Koreaanse wetenschappers is er voor het eerst in geslaagd op maat gemaakte stamcellen voor ernstig zieke patiënten te produceren uit embryo’s die klonen zijn van de patiënt. Het wetenschappelijk blad Science bericht daar vrijdag over.
De onderzoekers hebben huidcellen van de patiënten gebruikt en het DNA daarvan overgebracht in een leeggehaalde eicel. Die ontwikkelde zich tot een embryo van zes dagen, waarna de stamcellen geoogst zijn. Hwang ontkent overigens dat sprake is van een embryo, hij spreekt over een „kerntransplantatieproduct.”
Met stamcellen van de patiënt zelf kunnen artsen een afweerreactie van het lichaam voorkomen. Daardoor zullen de genezingskansen van de patiënt na het implanteren van de stamcellen aanzienlijk verbeteren.
Tot de groep onderzoekers behoren dierenarts Woo Suk Hwang en de gynaecoloog Shin Yong Moon, die vorig jaar ook een leidende rol speelden bij het kloneren van menselijke embryo’s. Voor het werk van de Nationale Universiteit in Seoul in praktijk kan worden gebracht, is nog een lange weg te gaan. Zo bevatten de geproduceerde stamcellen waarschijnlijk dezelfde erfelijke genetische defecten als patiënten met erfelijke ziekten en daarom kunnen ze bij deze groep mensen voorlopig niet worden gebruikt.
Onderzoeksbioloog George Daley van Harvard University in Boston noemt de bevindingen „spectaculair.” Zijn collega van de universiteit van Pittsburgh had pas over tien jaar zo’n doorbraak verwacht. In elk geval moeten mensen die het produceren van menselijke stamcellen tot dusverre als inefficiënt hebben afgedaan hun mening wijzigen, meent biomedicus Rudolf Jaenisch van het Massachusetts Institute of Technology.
Zuid-Koreaanse wetenschappers nemen een vooraanstaande positie in in het stamcelonderzoek.
Ook in Engeland is voor het eerst een menselijk embryo gekloond, aldus Britse wetenschappers van de universiteit van Newcastle donderdag. Het team van wetenschappers is het eerste dat officieel toestemming heeft gekregen om te klonen.
De wetenschappers gebruikten eicellen van elf vrouwen voor het klonen. Drie van de gekloonde embryo’s leefden drie dagen. Eén kloon hield het vijf dagen vol. Uiteindelijk hopen de wetenschappers dat zij met de stamcellen van gekloonde embryo’s ziektes als parkinson en alzheimer kunnen behandelen.