Militaire top VS somber over Irak
Topmilitairen van de Amerikaanse strijdkrachten zijn somber over een spoedige terugtrekking van hun troepen uit Irak. Volgens de krant New York Times donderdag verwachten zowel commandanten in Washington als Bagdad niet meer dat eind dit jaar of begin volgend jaar met de terugtrekking van Amerikaanse soldaten kan worden begonnen.
Een hooggeplaatste militair uitte het vermoeden dat de Amerikaanse militaire inzet in Irak zelfs nog „vele jaren" kan duren. De Verenigde Staten hebben ongeveer 138.000 militairen in Irak.
Volgens de bevelhebber van de Amerikaanse eenheden in het Midden–Oosten, generaal John Abizaid, blijft vooral de opbouw van de Iraakse politie een probleem. Zij vormt geen eenheid die op effectieve wijze de rebellen kan bestrijden. Abizaid sprak over een teleurstellende vooruitgang.
Verder hangt veel af van het vertrouwen dat de bevolking in de nieuwe Iraakse regering van premier al–Jaafari heeft, aldus een militair. Volgens hem is dat vertrouwen recent flink afgenomen tot onder 50 procent van de bevolking.
De opstandelingen voerden na het aantreden van al–Jaafari het aantal aanslagen op overheidsfunctionarissen en leden van het veiligheidsapparaat flink op. Deze maand kwamen al bijna vijfhonderd mensen om het leven. Alleen in Bagdad waren deze maand tot nu toe 21 aanslagen met autobommen tegen 25 het hele afgelopen jaar.
De Amerikaanse president Bush erkende in een toespraak voor het Internationale Instituut van zijn Republikeinse partij problemen bij de opbouw van Irak. Om dergelijke tegenslagen in nieuwe democratieën zoals Irak op te vangen, overweegt hij een civiel korps op te zetten. Dit team van diplomaten en andere regeringsfunctionarissen moet in crisisregio’s zo snel mogelijk helpen bij het opzetten van democratische instellingen. Bush liet al 100 miljoen dollar reserveren.
Irak ging ook donderdag gebukt onder een golf van geweld. In Bagdad werd een directeur–generaal van het Iraakse ministerie van Oliezaken doodgeschoten. Onbekende schutters namen Ali Hameed onder vuur op het moment dat hij zijn woning verliet.
Ook een universitair hoogleraar kwam om het leven. Een Iraakse soldaat stierf bij een zelfmoordaanslag. Vier van zijn collega’s werden ontvoerd. Ook een Amerikaanse soldaat kwam in de Iraakse hoofdstad om door een zelfmoordaanslag.
Tijdens gevechten in de noordelijke stad Mosul verloren zeker zeven mensen het leven. Opstandelingen vielen daar de woning aan van een lokale soennitisch–islamitische politicus. Onder de doden zijn diens chauffeur en drie van zijn lijfwachten. In de stad kwamen ook twee personen om het leven toen de bom waarmee zij een zelfmoordaanslag wilden plegen, voortijdig in hun auto ontplofte.
In Baquba, ten noorden van Bagdad, kwamen twee agenten om door een bom die langs de weg was verstopt. Drie andere mensen raakten gewond onder wie een agent. In Samarra schoten opstandelingen een politieman en zijn vader dood in hun auto.