Buitenland

Cubaanse terrorist baart VS zorgen

De Amerikaanse autoriteiten hebben dinsdag in Miami (Florida) de 77-jarige Cubaan Luis Posada Carriles gearresteerd. Hij wordt er onder meer van verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag in 1976 op een Cubaans vliegtuig. Daarbij kwamen 73 mensen om het leven.

Van onze correspondent
18 May 2005 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 02:33
HAVANA – De Cubaanse president, Fidel Castro, voerde dinsdag hoogstpersoonlijk een grote demonstratie aan die in Havana werd georganiseerd. Duizenden Cubanen die achter de 79 jarige staatschef aanliepen, eisten de uitlevering van de in VS opgepakte Cuba
HAVANA – De Cubaanse president, Fidel Castro, voerde dinsdag hoogstpersoonlijk een grote demonstratie aan die in Havana werd georganiseerd. Duizenden Cubanen die achter de 79 jarige staatschef aanliepen, eisten de uitlevering van de in VS opgepakte Cuba

Luis Posada Carriles heeft zich zijn leven lang ingespannen om het communistische regime van Fidel Castro in Cuba te bestrijden. Hij zou al betrokken zijn geweest bij de omstreden en mislukte invasie van de Varkensbaai tijdens het bewind van president John F. Kennedy. Tot 1976 stond Posada op de loonlijst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. In Havana gingen dinsdag 1 miljoen Cubanen de straat op, onder aanvoering van Castro zelf, om de arrestatie en uitlevering van Carriles te eisen.

Optreden tegen Posada brengt voor de regering-Bush politieke risico’s met zich mee. Cubaanse vluchtelingen in Florida demonstreerden gisteren na Posada’s arrestatie voor de vrijlating van deze ”vrijheidsstrijder”. De Cubaanse immigrantengemeenschap in Florida vormt een belangrijke pijler -zowel politiek als financieel- voor de Republikeinse gouverneur Jeb Bush, broer van president George W. Bush.

Alleen al om die reden is het ondenkbaar dat Posada naar Cuba gestuurd zou worden. Dat geldt ook voor het anti-Amerikaanse bewind in Venezuela, dat Posada wil berechten voor de aanslag in 1976. Een dag voor zijn arrestatie zei Posada dat hij niets te maken heeft gehad met de aanslag op het vliegtuig, ofschoon verschillende vrijgegeven FBI-documenten het tegenovergestelde beweren. Hij heeft wel toegegeven dat hij in 1997 aanslagen heeft georganiseerd op enkele hotels in Cuba. Daarbij kwam een Italiaanse toerist om het leven.

Wat moeten de Amerikanen nu met Posada, die vanwege zijn vroegere banden met de CIA om politiek asiel had willen vragen maar die aanvraag weer introk „om Washington niet in verlegenheid te brengen.” Men kan hem niet zomaar laten lopen. Dat zou de geloofwaardigheid van Washingtons strijd tegen het terrorisme ondermijnen.

De Amerikanen kunnen hem berechten voor de aanslagen in 1976 en 1997. Daarbij zouden echter onaangename details bekend kunnen worden uit de periode van Posada’s samenwerking met de CIA. De Amerikaanse immigratiedienst, die Posada dinsdag arresteerde omdat de man de VS illegaal was binnengekomen, heeft 48 de tijd uur om zich op dit grote dilemma te bezinnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer