VS: Onderzoek „ontheiliging” van koran
De Verenigde Staten stellen een onderzoek in naar de vermeende schending van de koran door Amerikaanse militairen. Een woordvoerder van het Witte Huis bevestigde vrijdag dat het ministerie van Defensie de affaire gaat natrekken.
Zegsman Scott McClellan reageerde op berichten dat militairen in het Amerikaanse terroristenkamp Guantanamo een koran door de wc zouden hebben gespoeld. „Vrijheid van godsdienst is een van de waarden die wij in Amerika het meest koesteren”, benadrukte de woordvoerder.
Bij anti-Amerikaanse betogingen zijn in Afghanistan gisteren zeker zes demonstranten en één agent om het leven gekomen. Het dodental van de protesten van de afgelopen dagen is daarmee opgelopen tot zeker veertien. Tientallen demonstranten raakten gewond bij confrontaties met de politie.
De betogers zijn woedend over de vermeende ontheiliging van de koran. De protesten begonnen woensdag in buurland Pakistan en sloegen donderdag over naar Afghanistan. Ook in Pakistan werd gisteren op verscheidene plaatsen opnieuw gedemonstreerd tegen de VS. Een groot aantal Pakistaanse geestelijken en islamitische organisaties heeft opgeroepen tot demonstraties, die in tegenstelling tot de protesten in Afghanistan tot dusver rustig verliepen.
Ook in andere landen demonstreerden vrijdag moslims. Zo kwamen in de Indonesische hoofdstad Jakarta honderden mensen samen bij een moskee om hun ongenoegen te uiten. En in Pakistan verbrandden demonstranten Amerikaanse vlaggen en beeltenissen van president Bush. Soortgelijke taferelen speelden zich eveneens af in de Gazastrook.
Amnesty International laakt in een vrijdag verschenen rapport het Amerikaanse detentiebeleid in de strijd tegen terrorisme. Een jaar nadat het schandaal rond de Iraakse gevangenis Abu Ghraib naar buiten was gekomen, is volgens de organisatie nog steeds sprake van marteling en misbruik in Amerikaanse detentiekampen.
„Terwijl de Amerikaanse regering de wereld er met een pr-campagne van probeert te overtuigen dat Abu Ghraib maar een klein en opgelost probleem is, lopen duizenden gevangenen in Amerikaanse handen in Irak, Afghanistan, Guantanamo Bay en op geheime locaties kans op marteling en misbruik”, aldus Amnesty.
Een jaar geleden bepaalde het Amerikaanse hooggerechtshof dat gevangenen in Guantanamo Bay in beroep kunnen gaan bij Amerikaanse rechtbanken. Dat is volgens Amnesty nog geen één keer gebeurd, doordat Washington dat probeert te blokkeren.
De mensenrechtenorganisatie roept het Amerikaanse Congres op een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen naar antiterrorismebeleid, detentie en verhoormethodes.