Geen school vanwege rodehond in Norwich
In het Canadese Norwich (Ontario) heerst rodehond onder niet-gevaccineerde Nederlandse immigranten. Niet-ingeënte kinderen mogen op last van de gezondheidsautoriteiten niet naar school. De epidemie is vermoedelijk vanuit Nederland overgeslagen naar Canada. In Nederland heerst al sinds vorig najaar rodehond.
Rodehond is doorgaans een onschuldige kinderziekte. Het gevaar bestaat echter dat vrouwen die de aandoening niet eerder kregen deze ziekte doormaken tijdens de zwangerschap. Dat kan leiden tot ernstige afwijkingen bij het kind. Het risico is beperkt tot de eerste drie maanden van de zwangerschap. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat drie zwangere vrouwen uit Norwich en omgeving ook rodehond hebben gekregen.
De Canadese gezondheidsautoriteiten hebben direct maatregelen genomen toen eenmaal bekend was dat het rodehondvirus rondwaarde. De Rehoboth Christian school in Norwich moest de deuren sluiten voor niet-gevaccineerde kinderen. Op de school is ongeveer 40 procent van de kinderen gevaccineerd en 60 procent niet. Een speciaal aangestelde ”medical health officer” houdt voortdurend contact met de schoolleiding.
„We hebben zeer goede contacten met deze man”, zegt Martien van der Spek, waarnemend hoofd van de Rehoboth-school. Volgens de Canadese wetgeving is hij gehouden de school te sluiten. „Die beslissing respecteren we uiteraard. Tegelijk beseft hij dat er ook sociale contacten zijn buiten de school en dat de kerkdiensten eveneens doorgaan. De man zei direct dat hij niet van plan is de kerk te sluiten.”
Van der Spek vermoedt dat het virus al in februari in Norwich is aangekomen. In die periode was er een kind met rode huiduitslag. De ouders vervoegden zich bij een arts. Deze veronderstelde dat het ging om de „zesde ziekte”, een onschuldige virusaandoening. Het duurde vervolgens tot half april voordat uit bloedonderzoek bij een ander kind bleek dat het ging om rodehond.
„Op 21 april kregen we een telefoontje van de lokale gezondheidsautoriteiten dat de school twee weken dicht moest voor niet-gevaccineerde kinderen. We hebben de school de dag erna helemaal gesloten voor intern beraad en de kinderen met boeken en huiswerk naar huis gestuurd en alle ouders geïnformeerd. Op maandag wisten we van alle kinderen of ze waren ingeënt of niet.”
De gezondheidsautoriteiten wilden eerst de hele school sluiten, maar in overleg met de onderwijsinspecteur en Van der Spek is een andere regeling bedacht. De school is overgestapt op een rooster waarbij de gevaccineerde kinderen om de andere dag op school komen. Op de dag dat er geen kinderen op school komen, geven de onderwijskrachten telefonische huiswerkbegeleiding aan de niet-gevaccineerde kinderen die thuis zijn. „Dat systeem werkt goed”, aldus Van der Spek. Hij heeft gezien dat rodehond zeer besmettelijk is. „De ziekte heeft zich razendsnel door de school verspreid.”
Inmiddels echter komen er al weer veel kinderen terug en lijkt de ziekte over het hoogtepunt heen. Afgelopen maandag zaten er nog 294 kinderen thuis van de in totaal 651 leerlingen, maar donderdag waren dat er al vijftig minder. Een kind mag van de Canadese gezondheidsautoriteiten weer naar school op de zevende dag nadat de uitslag is verdwenen en nadat uit bloedonderzoek is gebleken dat het antistoffen heeft tegen rodehond.
De gezondheidsautoriteiten draaien overuren op een speciaal ingerichte medische polikliniek in Norwich. Zo nemen zwangeren en moeders die al een kind hebben gehad telefonisch contact op met de vraag of ze rodehond hebben doorgemaakt. Tijdens de zwangerschap van het eerste kind wordt namelijk altijd bloed afgenomen om dit te bepalen, dus die gegevens zijn bekend bij de gezondheidsdienst. Daarnaast laten veel Canadezen zich alsnog inenten op een medische polikliniek. „Gebleken is dat er behoorlijk wat mensen zijn die niet volledig zijn gevaccineerd en die halen alsnog een prik”, zegt Van der Spek.
Hij heeft een zeer drukke periode achter de rug. „Vrijwel alle media hebben we op school gehad, radio, televisie en kranten, van de Norwich Gazette tot aan de Globe and Mail en de Canadian Broadcasting Corporation. De bejegening is over het algemeen redelijk, al begrijpen ze het niet goed. Ik zeg steeds dat het gaat om een individuele beslissing van de ouders op grond van hun religieuze overtuiging die ik vervolgens toelicht. Toch vroeg er een verslaggeefster: „Maar rijden jullie dan ook geen auto’s?” Dat komt omdat de amish dat ook niet doen.”
Sommige lokale Canadezen reageren volgens Van der Spek wel enigszins venijnig. „De medical officer neemt het echter steeds voor ons op en zegt dat ze zich niet druk moeten maken.”
Voorzover bekend is er op dit moment geen rodehond gesignaleerd onder de amish die rond Norwich leven. Zij zijn eveneens niet gevaccineerd en hebben kinderrijke gezinnen. Er zijn nogal wat sociale contacten met de Nederlandse immigranten. De Canadese gezondheidsautoriteiten zijn ook bevreesd dat het virus overspringt naar de grote mennonietengemeenschappen rond Kitchener en Waterloo. Tot nu toe is dat echter niet gebeurd.