Motie van afkeuring tegen voorzitter Europese Commissie
Voorzitter Barroso van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, zal zich eind deze maand in het Europees Parlement moeten verantwoorden over mogelijke belangenvermenging. Dat is het gevolg van een motie van wantrouwen of afkeuring, die donderdag is ingediend door 77 europarlementariërs, onder wie zes Nederlandse EP–leden.
Zij verwijten Barroso dat hij in augustus, toen hij al was aangewezen als nieuwe Commissievoorzitter, een vakantie heeft genoten op het privé–jacht van de vermogende Griekse reder Latsis. Een scheepswerf die zijn eigendom is, kreeg een maand later staatssteun ter waarde van 10,3 miljoen euro. De vorige Europese Commissie, die toen nog in functie was, keurde die staatssteun goed.
De EP–leden willen nu van Barroso weten of hij druk heeft uitgeoefend op de vorige Commissie om de steunverlening goed te keuren. De ondertekenaars behoren vooral tot de onafhankelijke fractie, die wordt gedomineerd door de Britse Onafhankelijkheidspartij UKIP, de groenen en klein–links. In Straatsburg zou de nodige druk zijn uitgeoefend op christen–democratische, socialistische en ook groene europarlementariërs om de motie niet te ondertekenen. Barroso is zelf een christen–democraat. De groenen zouden geen met veel publiciteit omgeven debat met Barroso willen, vlak voor de referenda over de grondwet in Frankrijk en Nederland. Dat zou anti–Europese gevoelens in de hand werken.
Voor de behandeling van een motie van wantrouwen waren 74 handtekeningen van europarlementariërs nodig, oftewel tien procent van het totaal aantal EP–leden. Tot de Nederlandse ondertekenaars behoren Blokland en Belder van ChristenUnie/SGP (die deel uitmaken van de onafhankelijke fractie), ’klokkenluider’ Van Buitenen, zijn partijgenote van Europa Transparant De Groen en SP–europarlementariërs Meijer en Liotard.
Van Buitenen zei donderdag de motie ondertekend te hebben, omdat UKIP–voorman Farage hem een „overtuigende chronologie van de feiten” heeft overlegd. „Ik vond het aanvankelijk een beetje flauw om Barroso te willen pakken op het accepteren van een boottripje, ik concentreer me liever op de echte fraudezaken en de mechanismen daarachter. Toch vond ik dat de mij overlegde data wel echt ver genoeg gaan om te tekenen”.
Volgens Van Buitenen maakt de motie bij een stemming, eind deze maand, „geen schijn van kans”. Een andere reden om de zaak te willen belichten is volgens hem het feit dat Barroso een aantal zaken op het gebied van scheepsbouw en maritiem beleid heeft overgenomen van de Nederlandse eurocommissaris voor concurrentiebeleid Kroes. Zij zag zelf af van behandeling van deze zaken, omdat zij belangenvermenging vreesde als voormalig lid van de Raad van Commissarissen van rederij P&O/Nedlloyd.
„De zaken die Barroso heeft overgenomen van Kroes worden echter voorbereid door mensen die ook voor Kroes werken”, aldus Van Buitenen. „Dan vraag ik me af wat het nut van die overdracht van dossiers is. Mede daarom wilde ik mijn handtekening wel zetten”. Inmiddels heeft Barroso alle maritieme zaken overgedragen aan Europees transportcommissaris Barrot.
De Europese Commissie liet donderdagmiddag in een reactie weten dat de ondertekenaars van de motie „slechts een minderheid van het parlement zijn”. „De overgrote meerderheid van het Europees Parlement is al akkoord gegaan met de uitleg die Barroso heeft gegeven aan de fractievoorzitters”, aldus een Commissiewoordvoerster. Zij wees er ook op dat Barroso nog geen deel uitmaakte van de Europese Commissie toen deze de Griekse steun goedkeurde. Het debat met Barroso vindt plaats op woensdag 25 mei.