Buitenland

„Groepen in Kosovo beter integreren”

De Verenigde Naties zijn van plan de bevolkingsgroepen in Kosovo beter te integreren door de enclaves te ontmantelen waar de 100.000 overgebleven etnische Serviërs sinds de Kosovo-oorlog van 1999 wonen.

AP
8 May 2002 08:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:33

Door meer integratie hopen de VN de terugkeer van vluchtelingen te bevorderen, zo verklaarde VN-medewerker Andrew Whitley. „De veiligheidsomstandigheden zijn niet ideaal, maar zijn veel beter en het is mogelijk voor mensen om vertrouwen in de terugkeer te hebben”, aldus Whitley.

Hij voegde er aan toe dat de VN het niet alleen afkunnen en dat de zojuist gekozen lokale bestuurders en de internationale gemeenschap stabiele politieke en economische omstandigheden moeten scheppen om de terugkeer mogelijk te maken.

De VN-bestuurder van Kosovo, Michael Steiner, heeft terugkeer tot de topprioriteit gemaakt van de inspanningen van de VN. „Het bereiken van een kritische massa hangt af van de berichten die de vluchtelingen krijgen van de mensen die zijn teruggekeerd”, aldus Steiner. „Zij moeten in staat gesteld worden de juiste signalen af te geven. Wij moeten snel huizen en diensten beschikbaar stellen en daarvoor is geld nodig.”

Tientallen Serviërs zijn tijdens de oorlog om het leven gekomen en zo’n 200.000 niet-Albanezen zijn de Servische provincie ontvlucht. Veel Serviërs vrezen vergelding door de etnische Albanezen. Bij diverse vergeldingsacties zijn tientallen Serviërs om het leven gekomen.

Sinds de oorlog wordt Kosovo, formeel nog steeds deel van Servië, door de Verenigde Naties bestuurd.

Ondanks de vooruitgang die sinds het einde van de oorlog in Kosovo is geboekt, kan de internationale gemeenschap zich nog niet uit de Servische provincie terugtrekken. Dat zei de Belgische premier Guy Verhofstadt gisteren tijdens een eendaags bezoek aan Kosovo.

Verhofstadt zei een beroep te zullen doen op de landen van de Europese Unie om bij Kosovo betrokken te blijven en zich te concentreren op het ontwikkelen van de zwakke Kosovaarse economie. De werkloosheid bedraagt er 60 procent.

„We moeten onze inspanningen in Kosovo voortzetten en onszelf niet wijsmaken dat de klus is geklaard”, zei Verhofstadt. „Het is nu rustig, maar in de toekomst is er nog veel te doen.”

Sinds het einde van de NAVO-luchtoorlog staat Kosovo onder bestuur van de Verenigde Naties. De provincie is herstellende van tien jaar politieke onderdrukking, oorlog en etnische conflicten. De situatie is nog altijd gespannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer