Binnenland

Uitbreiding Achterberg binnen jaar rond

Van het oude boerendorp Achterberg blijft weinig over; de stad Rhenen barst uit haar voegen. Het Plan Achterberg West voorziet in een deel van de woningnood. Binnen een jaar zal het kleine dorp 20 procent groter zijn dan nu.

Herman Postema
12 May 2005 09:14Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

Een merel fluit. De zon schijnt uitbundig. Een paar pony’s grazen in de wei. Dit vreedzame en rustieke tafereeltje in Achterberg behoort spoedig tot het verleden. Binnen afzienbare tijd zullen graafmachines en hijskranen er het straatbeeld domineren.

Wethouder D. Prosman is tevreden. Na jaren van overleg is het zover dat hij de starthandeling van de bouw kan verrichten. Compleet met witte helm en dito jas kruipt hij in een graafmachine. Er is nog wat uitleg nodig om wegwijs te raken in de hoeveelheid knoppen en handels. Dan gaat langzaam de hefarm omhoog. Enkele honderden ballonnen ontsnappen uit een diepe kuil. De toekomstige bewoners klappen flauwtjes. Een enkeling schiet een plaatje voor het fotoalbum.

„Het duurt allemaal te lang voordat er gebouwd gaat worden”, zucht Marieke Klein. De 23-jarige Achterbergse behoort tot de gelukkigen die een van de 115 huizen kon kopen. In een ommezien waren alle woningen verkocht. Al in november 1996 sloot de projectontwikkelaar een koopovereenkomst met de eigenaar van de landbouwgrond. Anderhalf jaar later zocht hij contact met de gemeente Rhenen. Pas in 2003 kwam de overeenkomst tussen beide partijen rond.

Prosman legt uit waarom het zo lang heeft geduurd. „De Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek heeft op drie plaatsen in het gebied archeologisch waardevolle vondsten gedaan. Zo zijn er sporen van een middeleeuwse nederzetting gevonden en een vroegmiddeleeuws grafveld.”

De vondsten blijven begraven in de grond. „De archeologische locaties vormen de voornaamste groenvoorzieningen in het plan.”

Groen lijkt het wel te worden. Een huizendichtheid van 22 woningen per hectare ligt ver beneden het landelijk gemiddelde. Bijna 90 procent van de toekomstige bewoners behoort tot de zogenaamde starters. Velen van hen wachten al een tijd op een woning.

Marieke heeft zich in 2001 ingeschreven voor het Achterbergse plan. Nog altijd is haar huis niet klaar. „Het zou allang opgeleverd zijn, maar steeds komt er weer wat tussen.”

Afgelopen maandag kon ze zich de gang naar de notaris besparen. Met nieuwe bezwaarschriften proberen omwonenden de bouw nog verder te rekken. „Het voordeel is dat we nog niets hoeven te betalen.”

Ondanks de bezwaren gaat de bouw nu toch door. Prosman: „We nemen de bezwaren serieus, maar we kennen de argumenten van de tegenstanders. Zij hebben al eerder geprobeerd de bouw tegen te houden. Ik heb begrip voor mensen die hun vrijheid verliezen, maar het is toch heel belangrijk dat onze kinderen kunnen wonen in dit land? Achterberg is nog lang niet vol.”

De bouw van 115 nieuwe woningen is voor het dorp van groot belang, beweert de wethouder. „Toevoeging van huizen is misschien de drempel om het oude voorzieningenniveau terug te krijgen. Met de ondernemersvereniging zijn we bezig om in Achterberg weer een supermarkt te krijgen. Daar moeten ook de bank en het postkantoor in komen.”

Het kan Marieke niet snel genoeg gaan. „We hopen in februari de sleutel van het nieuwe huis te krijgen.” Glunderend vertelt ze over de voordelen van haar woning. „Alles is nieuw.”

Een trouwdatum heeft Marieke nog niet gepland, maar die zal waarschijnlijk in april liggen. „Liever vandaag dan morgen”, zegt ze, terwijl ze verlangend over de bouwvlakte kijkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer