Wederopbouw Atjeh wil niet vlotten
De wederopbouw van het door de zeebeving van 26 december getroffen Atjeh komt nog niet of nauwelijks van de grond. In de Indonesische provincie is sprake van stroperige bureaucratie en gebrek aan coördinatie en internationale donors komen niet over de brug. Dat zei de Indonesische coördinator voor de wederopbouw, Kuntoro Mangkusubroto, maandag.
De oud-minister Mangkusubroto trad kortgeleden in dienst en hij rondde een eerste bezoek aan Atjeh afgelopen weekeinde af.
„Het is nagenoeg nihil. Wegen? Die worden niet gebouwd. Bruggen? Die worden niet gebouwd. Havens? Die worden niet aangelegd”, aldus de Indonesische functionaris tegen Indonesische en internationale media. Hij zei „geschokt” te zijn door het gebrek aan vooruitgang in Atjeh, waar het officiële dodental staat op 129.000. Ongeveer 37.000 mensen gelden nog als vermist.
Volgens Mangkusubroto zal het tot drie jaar gaan duren voordat alle getroffenen weer een nieuw permanent huis hebben in Atjeh. Het komende jaar zal er zeker nog voedselhulp nodig blijven.
De Indonesische functionaris meldde ook dat de hoofdstad Banda Atjeh de beschikking krijgt over draadloze internettoegang, een project dat door een consortium van buitenlandse bedrijven wordt uitgevoerd. Volgens Mangkusubroto zal Banda Atjeh de enige stad ter wereld zijn die op zo’n schaal draadloos internet krijgt. Hij gaf niet aan in welke mate dat de getroffen, veelal arme en computerloze slachtoffers van de tsunami’s zal helpen.
Het Internationale Rode Kruis heeft maandag een vijfjarenplan op tafel gelegd voor hulp aan tien landen die door de zeebeving zijn getroffen. Voor de naties in Afrika en Azië komt ruim 522 miljoen euro beschikbaar.
Het gaat om een van de omvangrijkste hulpprojecten van de organisatie tot dusver. De kosten worden gedekt door donaties die reeds door nationale afdelingen zijn binnengehaald. Het programma voorziet in hulp aan meer dan een miljoen mensen alleen al dit jaar. Het gaat dan onder meer om de wederopbouw van huizen, ziekenhuizen, verbetering en aanleg van sanitaire voorzieningen en (psycho)sociale hulp.
De landen die kunnen rekenen op hulp zijn Indonesië, Birma, Thailand, Maleisië, Sri Lanka, India, de Maldiven, Bangladesh, de Seychellen en Somalië.
De Indonesische provincie werd maandagochtend nog opgeschrikt door een zware aardschok. De beving met een kracht van 5,5 op de schaal van Richter zaaide paniek in Banda Atjeh, waar de bevolking de straat op vluchtte. De aardbeving deed zich voor onder de zeebodem, ruim 150 kilometer ten westen van de provinciehoofdstad.